Potpredsjednik Sabora Reiner primio potpredsjednicu francuske Nacionalne skupštine Laëtitiu Saint-Paul

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u četvrtak potpredsjednicu francuske Nacionalne skupštine Laëtitiu Saint-Paul s izaslanstvom. 

Podsjetivši na nedavni posjet izaslanstva Međuparlamentarne skupine prijateljstva Francuska-Hrvatska Nacionalne skupštine Francuske Hrvatskome saboru, potpredsjednik Sabora Reiner je kazao kako intenzivna razmjena posjeta na visokoj razini između Hrvatske i Francuske svjedoči o istinskom prijateljstvu i partnerskim odnosima između hrvatskog i francuskog parlamenta i dvije države. Također je zahvalio Francuskoj na pomoći koju je pružila Hrvatskoj nakon prošlogodišnjih potresa.

-Hrvatska i Francuska su dvije prijateljske zemlje i naši su odnosi bez otvorenih pitanja, dobro surađujemo u područjima gospodarstva, unutarnjih poslova, kulture, znanosti i obrazovanja, kazao je potpredsjednik Sabora Reiner te dodao kako i suradnja dvije zemlje usmjerena na jačanje stabilnosti jugoistoka Europe i europske perspektive zemalja zapadnog Balkana također ima veliki značaj. Istaknuo je kako Hrvatska podržava europski put zemalja regije, ali uz strogo ispunjavanje kriterija za članstvo koje je i Hrvatska morala ispuniti. Govorio je i o hrvatskim vanjskopolitičkim prioritetima kao što su briga o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, poštivanje jednakosti sva tri konstitutivna naroda u toj zemlji, ulazak RH u Šengenski prostor i u Euro zonu te članstvo u OECD-u.

Potpredsjednica Saint-Paul, koja je zadužena za koordinaciju parlamentarne dimenzije predsjedanja Francuske Vijećem EU-a u prvoj polovini 2022., zanimala se za hrvatska iskustva tijekom predsjedanja, od organizacije sastanaka u izazovnim uvjetima pandemije do komunikacije s građanima o ciljevima predsjedanja i drugim europskim temama. Potpredsjednik Sabora Reiner ju je vrlo detaljno izvijestio o razdoblju hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a koje je bilo specifično i izazovno ne samo zbog pandemije, već i zbog razornih potresa koji su pogodili Hrvatsku.

–Hrvatska je ipak uspjela održati Summit o zapadnom Balkanu, a Hrvatski sabor je u okviru parlamentarne dimenzije predsjedanja, među ostalim, bio domaćinom 4 međuparlamentarne konferencije u Zagrebu i supredsjedatelj jedne konferencije u Bruxellesu, kazao je Reiner. –Zanimljivo je i da su po prvi put u povijesti EU-a, zbog novonastale situacije s pandemijom, sastanci u okviru predsjedanja održani videokonferencijskim putem, dodao je Reiner.

Reiner i Saint-Paul razmijenili su mišljenja i o održivom turizmu i poljoprivredi, njihovoj važnosti za očuvanje prirodnog i kulturnog bogatstva obje zemlje, kao i o značaju politike kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda EU-a u zaštititi naziva i izvornosti proizvoda. Potpredsjednica Saint-Paul svoj posjet Hrvatskoj nastavlja obilaskom nekoliko OPG-a u Zagrebačkoj županiji te Hrvatskog uzgojnog udruženja Salers-Croatia koje je pokrenuto uz potporu Vlade RH i francuskog partnera Groupe Salers Evolution (GSE).