Potpredsjednik Sabora Reiner održao sastanak s talijanskim veleposlanikom Saccom

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se u ponedjeljak s talijanskim veleposlanikom u Hrvatskoj Pierfrancescom Saccom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dviju država te trenutačnoj političkoj i gospodarskoj situaciji.

Reneir i Sacco potvrdili su tradicionalno prijateljske odnose dviju država koji se ogledaju u sličnim interesima Hrvatske i Italije kao susjednih zemalja, gospodarskoj i kulturnoj razmjeni te posebice kroz važnu sastavnicu suradnje predstavnika dvaju naroda koji žive izvan matične zemlje.

–  Brojni Hrvati u Italiji i talijanska manjina u Hrvatskoj predstavljaju neraskidiv most suradnje naših dviju država, rekao je Reiner. Kad je riječ o gospodarstvu Reiner je izrazio zadovoljstvo time što je Italija drugi vanjskotrgovinski partner Hrvatske i predstavlja naše najvažnije izvozno tržište te rekao kako su talijanski investitori na visokom četvrtom mjestu po ulaganjima u hrvatsko gospodarstvo. U nastavku razgovora Reiner je izrazio zadovoljstvo čestim susretima na visokoj razini hrvatskih i talijanskih dužnosnika te posebno istaknuo važnost kontinuiranih susreta parlamentaraca. – Zagovornik sam međuparlamentarne suradnje i diplomacije jer mi zastupnici imamo veću slobodu i mogućnost neposrednije komunikacije, istaknuo je Reiner. 

Govoreći o pogođenosti gospodarstva pandemijom virusa Sars-CoV-2 talijanski veleposlanik Sacco je rekao kako smatra da iz ove situacije trebamo izvući određene prednosti i iskoristiti ovaj izazov za provedbu reformi i restrukturiranja gospodarstva obiju država. – Smatram da Hrvatska i Italija zajedno mogu pronaći načine za još bolju suradnju na istim prioritetima, primjerice za djelovanje na Mediteranu kao jednom od najvažnijih geopolitičkih područja, zaključio je Sacco. Talijanski veleposlanik je, govoreći o nedavnom potresu koji je pogodio Zagreb i okolicu, ponudio mogućnost suradnje talijanskih i hrvatskih stručnjaka na budućoj obnovi stradalih građevina. Složio se s potpredsjednikom Sabora kako međuparlamentarna suradnja i parlamentarne skupine prijateljstava mogu pokrenuti nove inicijative i time ojačati odnose dviju država. 

Potpredsjednik Sabora Reiner izrazio je riječi sućuti za stradanja talijanskih građana uslijed pandemije koronavirusa te zahvalio na pomoći Italije hrvatskim građanima pogođenim potresom.