Potpredsjednik Sabora Reiner nazočio otkrivanju Spomenika domovini

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sudjelovao je na svečanom otkrivanju Spomenika domovini.

Spomenik domovini, smješten između zagrebačke Gradske uprave i Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski", svečano su otvorili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, autor Nenad Fabijanić te predsjednice udruga poginulih, nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Ljiljana Alvir, Lucija Kobar i Vesna Mihaljević. Na svečanosti su bili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Mislav Herman, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras te drugi visoki uzvanici.

Potpredsjednik Sabora Reiner rekao je kako ovaj Spomenik simbolizira živote dane za hrvatsku slobodu i neovisnost. - Staklene opeke podsjećaju nas na jedan od najljepših, ali i najpotresnijih spomenika poginulim, zatočenim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu. - Zid boli na Selskoj cesti, sastavljen od 13.600 crvenih i crnih opeka. Počeo je rasti 26. rujna 1993. ispred zapovjedništva tadašnjeg UNPROFOR-a, posve spontano, kao izraz boli očajnih majki koje su slagale ciglu po ciglu, kao simbol stradanja hrvatskog naroda, ponosa i duboke patnje. Danas stojimo pred Spomenikom domovini i osjećamo iste emocije: ponos i duboku patnju. Ali, kroz igru svjetla i stakla nazire se i nada, sreća i ljubav. Upravo to je ono što želimo ostaviti svojim nasljednicima. Sjećanje na tugu i bol, ali i ponos, domoljublje te vjeru u ljubav i dobrotu, kazao je potpredsjednik Reiner. 
Dodao je kako su za hrvatsku neovisnost bili najzaslužniji hrvatski branitelji i predsjednik Franjo Tuđman.

- Stvoriti državu ni iz čega, bez ičije pomoći, to iskustvo imaju samo ljudi koji su u tim trenucima svoje dane i noći provodili u rovovima, braneći ognjišta koja su gradili njihovi preci, ali i oni koji su ih provodili u podrumima strepeći od bombi i granata, muklim krikom ukazujući svijetu da postojimo i imamo pravo postojati. Na tome im uvijek moramo biti zahvalni, naglasio je Reiner.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je zadovoljstvo da u uime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sudjeluje na otvorenju ovog, kako je rekao, slavoluka hrvatske pobjede i spomenika svima koji su kroz našu tisućljetnu i olujnu povijest ugradili svoje živote u oživotvorenje sna o slobodnoj domovini. Naglasio je da se otkrivanje ovog spomenika događa u najtežoj godini od Domovinskog rata – godini pandemije i jednog od najrazornijih potresa u Zagrebu i okolici s kojim smo se suočili. - Zateklo nas je u godini koju ćemo pamtiti kao godinu neviđenih izazova. Ali zateklo nas je i u godini nikad potrebnijeg zajedništva i solidarnosti. Danas smo svi pozvani da nesebično štitimo jedni druge, odgovorno prema svome narodu i nacionalnoj zajednici, rekao je.

Autor Spomenika domovini je arhitekt Nenad Fabijanić, dobitnik prve nagrade na natječaju kojeg su raspisali Grad Zagreb i Udruženje hrvatskih arhitekata.

Obraćanje potpredsjednika Sabora akademika Željka Reinera

Autor: Ured potpredsjednika Sabora/Hina