Potpredsjednik Sabora Reiner i predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković održali sastanak s ministrom vanjskih poslova San Marina

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i član Odbora za vanjsku politiku akademik Željko Reiner i predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastali su se u petak s ministrom vanjskih poslova, međunarodne gospodarske suradnje i telekomunikacija Republike San Marino Lucom Beccarijem.

– Naše države imaju tradicionalne dobre bilateralne odnose koje sežu u daleku prošlost sve do danas i zato posebno ističem zahvalu San Marinu na pomoći koju je pružila Hrvatskoj nakon nedavnih razarajućih potresa, rekao je Reiner i dodao kako postoji prostora za jačanje suradnje na različitim područjima od kulture, turizma i gospodarstva. Govoreći o parlamentarnoj suradnji naglasio je kako se u bilateralnim odnosima uvijek zalaže za čvršću suradnju parlamenata dviju država jer, kako je istaknuo,  takva vrsta suradnje omogućuje neposredniju i otvoreniju komunikaciju. –Kad je riječ o gospodarskim područjima od obostranog interesa moguću suradnju Hrvatske i San Marina vidim u poljoprivredi, proizvodnji hrane, preradi drva, kemijskoj i farmaceutskoj industriji, zaključio je Reiner. 

Hajduković se također složio s potrebom osnaživanja parlamentarne suradnje kroz rad međuparlamentarnih skupina prijateljstava i razmjene posjeta parlamentarnih radnih tijela. –Spremni su prenijeti svoja iskustva vođenja europskih poslova u parlamentu te podijeliti hrvatsko iskustvo uloge i rada nacionalnog parlamenta u fazi pregovora s Unijom, rekao je Hajduković. U nastavku se osvrnuo na ulogu nacionalnih parlamenata u radu Konferencije o budućnosti Europe naglasivši kako se nada da se taj proces neće pretvoriti u međuinstitucijalnu komunikacija već će zaživjeti kao dijalog sa svim građanima Unije. 

Ministar Beccari složio se s povijesno dobrim odnosima dviju država i izrazio nadu u daljnju suradnju i jačanje odnosa na područjima od zajedničkog interesa. – I San Marino i Hrvatska članice su Jadransko-jonske inicijative i vidimo da tu postoji prostor za zajedničke projekte u područjima turizma, energetike i prometa, istaknuo je Beccari. Govoreći o pregovorima San Marina s Europskom unijom oko potpisivanja Sporazuma o pridruživanju EU rekao je kako se pregovori trebaju ubrzati jer se u ovoj situaciji s pandemijom uzrokovanom koronavirusom vidi koliko je teško državama koje nisu članice Europske unije. –Otežava ne samo gospodarsku već i zdravstvenu situaciju budući da nemamo pristup zajedničkim europskim fondovima kao ni zajedničkom europskom tržištu, zaključio je Beccari. 

Hrvatska strana je izrazila podršku nastavku pregovora San Marina i Europske unije te izrazila nadu u njihovo skoro i uspješno okončanje.