Potpredsjednik Sabora Radin održao sastanak s glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije Pololikashvilijem

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Furio Radin primio je u srijedu glavnog tajnika Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zuraba Pololikashvilija koji boravi u Zagrebu na 64. sastanku Regionalne komisije UNWTO-a za Europu. Na sastanku je sudjelovao i predsjednik Odbora za turizam Branko Grčić te predstavnici Ministarstva turizma.

Radin je izrazio zadovoljstvo zasjedanjem Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije u Zagrebu te istaknuo činjenicu kako Hrvatska trenutačno predsjeda tom Komisijom.

Naglasio je kako Hrvatska posebnu pozornost posvećuje turizmu i ima zasebno ministarstvo dok je u velikom broj drugih država sektor turizma smješten unutar resora gospodarstva. – U Saboru stvaramo zakone koji pomažu turizmu da bolje funkcionira, ali to je samo jedan segment, druga je naša funkcija da stvorimo okružje sa što manje prepreka razvoju turizma, a to je prije svega osiguranje ekoloških standarda, mira i ostalih pozitivnih vrijednosti kojima trebamo težiti, zaključio je Radin. 

Pololikashvili je rekao kako je Hrvatska od tranzicijske zemlje ubrzo postala jedna od perjanica ne samo europskog već i svjetskog turizma te naglasio kako Strategija razvoja hrvatskog turizma do 2020. može drugim članicama UNWTO-a biti dobar primjer kako da definiraju svoje planove daljnjeg razvoja turizma. Kao jedan od izazova daljnjeg razvoja turizma u Hrvatskoj, Pololikashvili je istaknuo potrebu boljeg povezivanje s rastućim tržištima poput Kine ili Južne Amerike izravnim letovima.

Zaključno je rekao kako najnoviji trendovi u turizmu ukazuju da se turisti sve više okreću upoznavanju s tradicijom i kulturnom baštinom destinacije, lokalnih običaja i hrane te kako u tom smislu postoji velik prostor za otvaranje novih radnih mjesta, ali i za održivost turizma.

Predsjednik Odbora za turizam Branko Grčić osvrnuo se na važnost promocije turizma posebno ističući ulogu diplomacije i međunarodne suradnje. Govorio je o izloženosti hrvatskog turizma konkurenciji i vraćanju nekih tržišta na turističku kartu. – U tom smislu hrvatski turizam treba se jače isprofilirati i raditi na većoj kvaliteti ponude te konkurirati cijenama, rekao je Grčić, te dodao kao to prvenstveno znači ulaganje u poboljšanje strukture kapacitete posebice hotelskog smještaja visoke kategorije.

Grčić je istaknuo i potrebu jačanja prometnih veza koje će smanjiti doživljaj sezonskog obalnog turizma i produljiti turističku sezonu na cijelu godinu. Od strateških ciljeva istaknuo je i potrebu jačanja ulaganja u kontinentalne destinacije, a osvrnuo se i na važnost poreznog rasterećenja sektora turizma. 

Potpredsjednik Sabora Radin na kraju je rekao kako uz sve pozitivne strane turizma postoji i rizik da turizam postane monokultura ukoliko se uz jačanje te važne gospodarske grane usporedno ne radi i na jačem povezivanju poljoprivrede, ali i ostalih gospodarskih sektora s turizmom.