Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić primio ministra životne sredine i prostornog planiranja Republike Kosova Ferata Shala

Zagreb -  Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić održao je sastanak s ministrom životne sredine i prostornog planiranja Republike Kosova Feratom Shalom. Sastanku su nazočili  i zastupnici Miro Kovač, Damir Felak, Josip Borić te zastupnica Ermina Lekaj-Prljaskaj.

U uvodnom dijelu sastanka potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić predstavio je sastav devetog saziva Sabora, pojasnivši izborni proces za parlamentarne izbore. Istaknuo je kako je Kosovo prijateljska zemlja te posebno zahvalio na doprinosu kosovskih Albanaca tijekom borbe za samostalnost Hrvatske.- RH od prvog dana podupire neovisnost i puni integritet Kosova kao i vašu euroatlantsku orijentaciju, dodao je potpredsjednik Brkić. 

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Republike Kosova Ferat Shala zahvalio je ovom prigodom na kontinuiranoj hrvatskoj potpori Kosovu. -Tijekom službenog posjeta Hrvatskoj održali smo uspješne sastanke s ministarstvima koja pokrivaju naš resor, predstavnicima sveučilišta i gradonačelnikom Zagreba, istaknuo je ministar Shala. Nastojimo intenzivirati suradnju između dviju zemalja, a posebice su nam važna hrvatska iskustva u izgradnji demokratskih institucija, kao i tijekom usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a. Posebno smo zainteresirani za razmjenu iskustava u cilju poboljšanja zakonodavnog okvira na području zaštite okoliša, prostornog planiranje i gospodarenja otpadom, kazao je ministar Shala.

Sugovornici su kao izrazito važno područje međusobne suradnje Kosova i Hrvatske izdvojili intenziviranje gospodarske aktivnosti.  -Usvojili smo vrlo dobar Zakon o strateškim ulaganjima te očekujemo od hrvatskih ulagača da istraže naše tržište, kazao je ministar Shala.  Kao važan poticaj  gospodarskim aktivnostima dviju zemalja sugovornici su izdvojili važnost uspostave bolje prometne povezanosti.

U nastavku se razgovaralo o položaju i problemima hrvatske nacionalne manjine na Kosovu, a potpredsjednik Brkić posebno je istaknuo lošu sigurnosnu situaciju na području Letnice i Janjeva, gdje se očekuje učinkovitija zaštita Hrvata i njihove imovine te rješavanje osnovnih životnih potreba i socijalnog statusa osoba starije životne dobi.

Autor: Služba za medije