Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić primio izaslanstvo Skupštine provincije Chungcheongnam-do Republike Koreje

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić sastao se u četvrtak s izaslanstvom Skupštine provincije Chungcheongnam-do Republike Koreje predvođeno predsjednikom Skupštine Ryouom Byung-kukom. Na sastanku su sudjelovali i Vesna Bedeković, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, Darinko Kosor, predsjednik Odbora za gospodarstvo, Pero Ćosić, predsjednik Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu te Franko Vidović, voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Republika Koreja. 

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora istaknuo je dobre bilateralne odnose dviju država bez otvorenih pitanja s potencijalom za jačanje gospodarske suradnje u područjima prometa, infrastrukture, IT-a i turizma. Naglasio je kako je dodana vrijednost daljnjem osnaživanju dobrih prijateljskih odnosa otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Republici Koreji kao i uspostava izravne linije Zagreb-Seul. Brkić je istaknuo važnost ovakvih susreta kojima se omogućava brža i konkretnija suradnja i realizacija projekata od interesa za obje države. – Siguran sam da će potpisivanje ugovora o suradnji dviju južno korejskih tvrtki i jedne hrvatske izroditi i druge uspješne suradnje u autoindustriji, rekao je Brkić.

Predsjednik Skupštine provincije Chungcheongnam-do Ryou Byung-kuk, govoreći o pokrajini iz koje dolazi, naglasio je kako u njoj živi  2,2 milijuna stanovnika te predstavlja vodeću pokrajinu u Republici Koreji po gospodarskim pokazateljima usmjerenu na IT, automobilsku i metalnu industriju. Rekao je kako borave u Hrvatskoj s ciljem jačanja suradnje na područjima od zajedničkog interesa, posebice na području gospodarstva, kulture ali i turizma. – U ovih nekoliko dana posjetili smo tri županije: Zagrebačku, Krapinsko-zagorsku i Varaždinsku i vidimo da ima puno potencijala za nastavak i produbljivanje naše suradnje, rekao je Byung-kuk.

U nastavku sastanka razgovaralo se o konkretnoj kulturnoj razmjeni, suradnji sveučilišta dviju država i  znanstvenoj suradnji, ali i o prednostima i potencijalima hrvatskih luka koje mogu služiti za izvoz korejske robe na tržište EU-a kao luke koje su najdublje urezane u europski kontinent.