Potpredsjednik Sabora Josip Leko primio u radni posjet ukrajinskog veleposlanika Oleksandra Levčenka

Zagreb – Bilateralni politički odnosi, parlamentarna suradnja te jačanje gospodarske suradnje bile su okosnice sastanka potpredsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke i ukrajinskog veleposlanika Oleksandra Levčenka.

Od proglašenja neovisnosti i uspostave diplomatskih odnosa 1991. godine Hrvatska i Ukrajina kontinuirano bilježe dobru i prijateljsku suradnju, ocijenili su Leko i Levčenko tijekom susreta. "Razmjenom posjeta na najvišoj razini potvrđen je i kontinuitet parlamentarne suradnje", istaknuo je Leko te izrazio potrebu za daljnjom razmjenom iskustava i jačanjem suradnje na razini predsjednika parlamenata i država. Pozdravivši organizaciju budućih kontakata na razini parlamenata i ministarstava vanjskih poslova, Levčenko je istaknuo razmjenu hrvatskih iskustava u pregovaračkom procesu s Europskom unijom.

"Hrvatska je uz to zainteresirana za produbljenje gospodarske suradnje s Ukrajinom, osobito na području infrastrukturnih projekata, na kojem Hrvatska raspolaže značajnim iskustvom", dodao je Leko. Priznavši da je trenutačna razina gospodarske razmjene između Ukrajine i Hrvatske relativno niska (2011. ostvarena je ukupna razmjena od 75,54 milijuna eura), Levčenko je izrazio interes Ukrajine i za potporom manjih i srednje velikih projekata. Leko je podsjetio kako hrvatske tvrtke IGH, Industrogradnja, Dalekovod i druge iskazuju interes za sudjelovanjem u izgradnji javne infrastrukture u Ukrajini. "Stoga smatram kako bi bilo važno potpisati nekoliko preostalih sporazuma gospodarske tematike, a osobito Dodatak Sporazuma o zaštiti ulaganja te Sporazum o gospodarskoj suradnji, čiji su pregovori uspješno okončani u Zagrebu u prosincu 2010. godine", zaključio je Leko. Na kraju sastanka čestitao je Ukrajini na uspješnoj organizaciji Europskoga nogometnog prvenstva u suradnji s Poljskom.

Autor: Ured predsjednika Sabora