Potpredsjednik Sabora i voditelj Hrvatsko-talijanske skupine prijateljstva Željko Reiner održao sastanak sa zastupnikom Talijanskog parlamenta Buffagnijem

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Italija akademik Željko Reiner održao je videokonferencijski sastanak s voditeljem Parlamentarne skupine prijateljstva Italija - Hrvatska Zastupničkog doma Talijanskog parlamenta Stefanom Buffagnijem. Sastanku je prisustvovao i veleposlanik Italije u RH Pierfrancesco Sacco.

Potpredsjednik Sabora uvodno je zahvalio Italiji na pomoći nakon razornih potresa prošle godine. -Italija je tada prolazila težak period u borbi s Covidom-19 i zato još više cijenimo vašu pomoć za ljude koji su u potresu ostali bez domova, rekao je Reiner. Upoznao je zastupnika Buffagnija sa sastavom skupine prijateljstva u 10. sazivu Sabora te izrazio nadu da će dvije skupine prijateljstva pridonijeti jačanju suradnje parlamenata i zemalja, posebno u područjima znanosti, obrazovanja i kulture.

Obostrano je zaključeno kako su Hrvatska i Italija po pitanju gospodarske suradnje izrazito povezane, budući da je Italija drugi hrvatski vanjskotrgovinski partner i najvažnije izvozno tržište. -Dijelimo zajedničke gospodarske prioritete u nekoliko područja, poput suradnje morskih luka te energetike, posebno prirodnoga plina i obnovljivih izvora energije, u čemu vidimo veliki potencijal za našu buduću suradnju, dodao je potpredsjednik Sabora Reiner.

U nastavku razgovora dvojica dužnosnika razmijenili su stavove o daljnjem proširenju Europske unije, Hrvatima u Italiji i talijanskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj te suradnji dvaju parlamenata u međunarodnim i regionalnim organizacijama, a predložili su i održavanje videokonferencijkog sastanka s ostalim članovima dviju skupina prijateljstva.