Potpredsjednik Sabora Furio Radin primio veleposlanika Azerbajdžana Fakhraddina Gurbanova

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Furio Radin sastao se u srijedu s veleposlanikom Azerbajdžana u Hrvatskoj Fakhraddinom Gurbanovom. 

Središnja tema razgovora bili su bilateralni odnosi Hrvatske i Azerbajdžana te mogućnosti njihova unaprjeđenja. Sugovornici su se složili da dvije zemlje imaju vrlo dobre odnose, intenzitet suradnje na razini parlamenata i vlada je vrlo visok, no u budućnosti je potrebno staviti naglasak na snažniji razvoj gospodarskih i trgovinskih odnosa. U vezi s tim, potpredsjednik Radin je, među ostalim, ukazao na perspektivna područja suradnje poput informatičke tehnologije, znanosti, infrastrukture, transporta energije te turizma.

Veleposlanik Gurbanov izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Azerbajdžana i Hrvatske. – Među našim prioritetima posljednjih godina bilo je i jačanje odnosa dvaju parlamenata, posebice suradnje dviju međuparlamentarnih skupina prijateljstva, a razmijenjeni su i važni posjeti na najvišoj razini, rekao je Gurbanov. Ocijenio je značajnim otvaranje veleposlanstva Hrvatske u Bakuu 2019. te nazočnost već nekoliko hrvatskih informatičkih tvrtki u toj zemlji. Gurbanov je podsjetio kako dvije zemlje odlično surađuju i okviru europskih institucija, a osim na državnoj razini, razvija se suradnja i na lokalnoj razini pri čemu je spomenuo uspješnu suradnju Varaždina i azerbajdžanskog grada Shakija na polju tekstilne industrije. 

Tijekom razgovora bile je riječi i o situaciji na Gorskom Karabahu nakon potpisivanja primirja u studenome prošle godine.