Potpredsjednik Sabora Furio Radin primio talijanskog veleposlanika Paola Trichila

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin primio je veleposlanika Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Paola Trichila s kojim je razmijenio mišljenja o suradnji dviju susjednih i prijateljskih zemalja kako na političkoj, tako i na gospodarskoj i kulturnoj razini.

U razgovoru su potvrdili vrlo dobre političke odnose dviju država, što se ogleda ne samo u redovitim susretima pojedinih ministara obiju vlada, već i u susretima na najvišim razinama, kao što je prošlogodišnji posjet talijanske predsjednice Vlade Giorgije Meloni Republici Hrvatskoj. - Takvi posjeti, naglasio je talijanski veleposlanik, značajno pridonose razvoju gospodarske suradnje, budući da su u izaslanstva zemalja uključeni i najvažniji gospodarstvenici i investitori, osobito iz područja trgovine, financija, turizma, modne industrije i  cijelog niza drugih gospodarskih aktivnosti. S ciljem daljnjeg jačanja gospodarske suradnje veleposlanik Trichilo je potpredsjednika Radina upoznao s pripremama za organiziranje Gospodarskog foruma koncem godine koji će okupiti najvažnije predstavnike brojnih gospodarskih grana iz obiju zemalja, a što smatra iznimno dobrim općim okvirom za gospodarsku suradnju radi upoznavanja s mogućnostima za investiranje i gospodarsku razmjenu roba i usluga.

Potpredsjednik Radin istaknuo je važnost parlamentarne suradnje, ne samo kroz aktivnosti skupine prijateljstva dvaju parlamenata, već i kroz posjete na razini predsjednika i potpredsjednika parlamenata te pojedinih parlamentarnih radnih tijela, kao što su primjerice odbori za europske i vanjske poslove. Naglasio je da parlamentarna diplomacija može značajno pridonijeti ostvarivanju brojnih projekata kroz manje formalne kontakte i susrete.

Kada je riječ o položaju talijanske zajednice u Republici Hrvatskoj veleposlanik Trichilo izrazio je zadovoljstvo ponovnim imenovanjem najdugovječnijeg zastupnika, predstavnika talijanske nacionalne manjine za potpredsjednika Hrvatskoga sabora, čime je zauzeo posebno mjesto u povijesti hrvatskog parlamenta, te podrškom koju Vlada Republike Hrvatske pruža Talijanskoj uniji, jedinoj manjinskoj organizaciji koja predstavlja talijansku nacionalnu zajednicu. Posebno je istaknuo da je Republika Hrvatska prepoznata kao zemlja koja je usvojila prepoznatljiv zakonodavni okvir za zaštitu manjina. S tim u vezi predložio je da se što žurnije organizira radna skupina („tavola tecnico“), posebno radi činjenice da se približava 30. obljetnica od ratificiranja Ugovora između Republike Hrvatske i Talijanske Republike o pravima manjina, koji je potpisan 1996., kako bi se razmotrila sva postignuća u razvoju prava talijanske nacionalne manjine, ali i one točke koje još nisu u potpunosti provedene.

S tim je u vezi potpredsjednik Radin ukazao na važnost daljnjeg razvijanja dvojezičnosti, što je iznimno važno za talijansku zajednicu, osobito u područjima u kojima ona nije zaživjela. Naglasio je da su brojna prava talijanske nacionalne manjine tijekom godina pretočena s razine lokalne i regionalne samouprave na državnu razinu, odnosno u Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina te brojne druge zakone. Istaknuo je da su zastupnici nacionalnih manjina u protekla dva mandata Vlade RH imali vrlo dobru suradnju koja se ostvarivala kroz provođenje Operativnih programa za nacionalne manjine za mandatno razdoblje. Uvjeren je da će i nova Vlada nastaviti s daljnjim razvojem manjinskih prava te da će se u razgovorima sa svim dionicima u vlasti iznaći najbolja rješenja, ne samo u području zaštite manjina, već i u svim ostalim područjima, koja će pridonijeti općem boljitku Republike Hrvatske.

Na kraju susreta potpredsjednik Radin i veleposlanik Trichilo osvrnuli su se na predstojeće izbore za Europski parlament te izrazili želju da građani država članica u što većem broju iziđu na izbore i time odluče o novom sastavu Europskog parlamenta pred kojim u narednom razdoblju stoje brojne odluke koje će biti ključne za daljnji razvoj Europske unije  s obzirom na brojne izazove s kojima se Europa i svijet danas suočavaju.