Potpredsjednik Sabora Ante Sanader sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice zločina u Škabrnji

Škabrnja - Obilježavanje 30. obljetnice zločina koji su u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine počinili pripadnici bivše JNA te srpskih paravojnih postrojba počelo je u četvrtak okupljanjem sudionika komemoracije na zapadnom ulazu u mjesto, na početku Ulice 18. studenog 1991.

U 10 sati krenula je Kolona sjećanja - mimohod do Spomen-obilježja masovne grobnice, gdje su uz članove obitelji poginulih branitelja i civila vijence položila službena izaslanstva.

Kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora na obilježavanju je sudjelovao potpredsjednik Sabora Ante Sanader. U izaslanstvu Vlade RH bili su ministri Oleg Butković, Ivan Malenica, Marija Vučković, Vili Beroš i Nina Obuljen Koržinek, a izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Dragan Lozančić, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost.

Misu za domovinu i poginule u župnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić.
Nakon misnog slavlja započeo je Mimohod - Korak po korak do Spomen-obilježja na Mjesnom groblju Sv. Luke, a u 12.30 sati položeni su vijenci i zapaljene svijeće za civile i hrvatske branitelje kod Središnjeg križa.

Pohod na Škabrnju počeo je ujutro 18. studenoga 1991. napadom srpskoga agresora, potpomognutim zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa pod zapovjedništvom Ratka Mladića. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo toga dana u Škabrnji je ubijeno 48 civila i 15 branitelja.

Pokolji i progoni nastavljeni su i sljedećih dana, a za višegodišnje okupacije do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.

Autor: Hina/Služba za medije