Potpredsjednik Sabora Ante Sanader održao sastanak s norveškim vatrogasnim dužnosnicima

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader primio je u petak izaslanstvo vatrogasnih dužnosnika Norveške koji borave u radnom posjetu Hrvatskoj u sklopu projekta u kojem zajednički sudjeluju hrvatski i norveški vatrogasci.

Članovi norveške delegacije, predsjednik Vatrogasnih i spasilačkih službi Norveške (CTIF) te dopredsjednik Vatrogasne zajednice Vatrogasnih i spasilačkih službi Norveške Ole J. Hansen, predstavnica Uprave za Civilnu zaštitu Norveške, Sektora za vatrogastvo Heidi Lofquist i zapovjednik profesionalne vatrogasne postrojbe Kongsberg Rune Toverud, tijekom boravka u Hrvatskoj, imali su se prilike neposredno upoznati s vatrogasnim sustavom i načinima rada profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih društava na svim razinama. U njihovoj pratnji tijekom boravka u Hrvatskoj i na sastanku u Saboru bio je načelnik Sektora za vatrogastvo Hrvatske vatrogasne zajednice Republike Hrvatske Mario Starčević.

Sastanak s potpredsjednikom Sabora Sanaderom je iskorišten kako bi norveška delegacija dobila detaljniji uvid u zakonodavstvo kojim je u Hrvatskoj uređeno područje vatrogastva, a razgovaralo se i o načinima i uvjetima ustroja vatrogasnih tijela i sustava u cjelini kao i položaju vatrogasaca. –Dugo smo se borili da se vatrogastvo izdvoji iz drugih djelatnosti i da postane samostalno, da iznad glavnog vatrogasnog zapovjednika nema nikoga i on je u sadašnjem sustavu direktno odgovoran premijeru, naglasio je Sanader i dodao kako ga je ta bitka za vatrogastvo i dovela u politiku pa i u Hrvatski sabor. 

Potpredsjednik Sabora je istaknuo kako važnost vatrogastva treba prenijeti i na razinu EU-a gdje se ono ne prepoznaje dovoljno već se, kako je rekao, svrstava pod vojsku ili policiju. –Želimo to promijeniti i već imamo inicijativu s prijedlogom planiramo ići prema Europskoj komisiji i Europskom parlamentu, a u tome sudjeluje više predstavnika nacionalnih vatrogasnih zajednica ovog dijela Europe, napomenuo je Sanader. Na kraju je govorio o tome kako je ključ uspješnog sustava dobrovoljnih vatrogasnih društava rad s mladima i njihovo što ranije uključivanje u vatrogastvo kako bi od malih nogu zavoljeli taj poziv. –U Hrvatskoj je to tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno, obiteljski i na to smo izrazito ponosni kao i na činjenicu velikog broja dobrovoljnih vatrogasnih društava kao i na Državnu vatrogasnu škola koja pruža formalno obrazovanje za stjecanje potrebnih kvalifikacija, zaključio je Sanader. 

Završno je norvešku stranu kratko upoznao s pokretanjem studija Menadžment u vatrogastvu i istrage požara na splitskom Sveučilištu dodajući kako se na taj način žele posvetiti i znanstvenoj komponenti vatrogastva.  Sanader je također predstavio i  skoro osnivanje Centra za istraživanje požara otvorenih prostora, također u Splitu.

Norveška strana posebno je pohvalila tradiciju dobrovoljnih vatrogasnih društava i njihovu organizaciju kao i rad s mladima napomenuvši kako u Norveškoj nisu uspjeli organizirati vatrogasnu mladež. Uz pohvali dobro organiziranog sustava i vatrogasnih struktura  na sve tri razine ustrojstva države iskazali su posebno zanimanje za hrvatski Zakon o vatrogastvu. Izrazili su i zadovoljstvo provedbom projekta u sklopu kojeg su i norveški i hrvatski vatrogasci puno toga saznali i naučili jedni od drugih te iskazali interes za nastavkom suradnje u području zaštite od šumskih požara u svijetlu predstavljenog osnivanja Centra za istraživanje požara otvorenih prostora.