Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio potpredsjednika sjevernomakedonskog Sobranja Gorana Misovskog

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner održao je u petak sastanak s potpredsjednikom Sobranja Republike Sjeverne Makedonije Goranom Misovskim koji s izaslanstvom boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

Potpredsjednik Sabora Reiner iskazao je zadovoljstvo bilateralnim odnosima dviju država koje su tradicionalno prijateljske i bez otvorenih pitanja te je ovom prilikom zahvalio na financijskoj pomoći koju je sjevernomakedonska Vlada uputila Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa na Banovini. Istaknuo je kako je hrvatska Vlada donirala deset tisuća doza cjepiva Sjevernoj Makedoniji s ciljem pružanja potpore u suzbijanju pandemije uzrokovane koronavirusom. – Smatram da je to najmanje što možemo učiniti kako bismo vam barem malo olakšali borbu protiv ove globalne ugroze, kazao je Reiner. Također je ponudio pomoć Sjevernoj Makedoniji na njezinom putu u europske integracije putem razmjene znanja i iskustava iz procesa hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om. 

Potpredsjednik Sobranja Misovski zahvalio je na pruženoj potpori i doniranom cjepivu te izrazio želju za nastavkom uspješne suradnje. Sugovornici su se složili kako parlamentarna diplomacija ima važnu ulogu u razvoju daljnje suradnje Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

U nastavku razgovora bilo je riječi je gospodarskoj suradnji dviju zemalja koja je u 2020. godini bila za 13 posto veća u odnosu na prethodnu godinu, a rastu je najviše pridonijela trgovinska razmjena. Potpredsjednik Sabora Reiner osvrnuo se na interes Hrvatske za obnovom i intenziviranjem suradnje u mnogim područjima od zajedničkog interesa posebno u gospodarstvu, energetici, zdravstvu, kulturi, znanosti i obrazovanju, radu i mirovinskom sustavu te zaštiti okoliša.