Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio parlamentarno izaslanstvo San Marina

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u četvrtak izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku parlamenta Republike San Marina koje je predvodio predsjednik toga Odbora Paolo Rondelli. 

Potpredsjednik Sabora Reiner izrazio je zadovoljstvo posjetom parlamentarnog izaslanstva San Marina i to nedugo nakon posjeta njihovoga ministra vanjskih posjeta Hrvatskoj. Istaknuo je kako dvije države imaju tradicionalno dobre bilateralne odnose koji sežu u daleku prošlost te zahvalio San Marinu na pomoći koju je pružio Hrvatskoj nakon razornih potresa prošle godine.

Razgovarajući o parlamentarnoj suradnji, potpredsjednik Sabora Reiner i predsjednik Odbora Rondelli istaknuli su njezinu važnost za sveukupnu bilateralnu suradnju, posebno ulogu parlamentarne diplomacije. Složili su se također kako bi izravni kontakti parlamentaraca, kao i formiranje međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – San Marino značajno doprinijela osnaživanju odnosa između dviju zemalja. 

Bilo je riječi i o gospodarskoj suradnji koja, iako skromna, ima potencijal za razvoj u područjima poljoprivrede, proizvodnje hrane, prerade drva i farmaceutske industrije. Potpredsjednik Sabora Reiner osvrnuo se i na važnost turističke suradnje, s obzirom na to da iz San Marina dolazi značajan broj nautičara u Hrvatsku, kao i na kulturnu suradnju koja je odlična. U vezi s tim sugovornici su izrazili zadovoljstvo obnavljanjem Povelje o bratimljenju između San Marina i Raba, između kojih postoje povijesne veze.