Potpredsjednik Sabora akademik Reiner sastao se s austrijskim veleposlanikom Wuketichem

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se u utorak s veleposlanikom Austrije Josefom Markusom Wuketichem. Osim o bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i Austrije razgovaralo se o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, o budućnosti Unije, proširenju te Višegodišnjem financijskom okviru. 

- Vežu nad tradicionalno dobri i prijateljski odnosi, dobra gospodarska suradnje, ali i zajednička povijest, rekao je Reiner te istaknuo kako dvije zemlje posebno povezuje hrvatska nacionalna manjina koja živi u Austriji – Gradiščanski Hrvati te velik broj Hrvata koji žive i rade u Austriji. Govoreći o gospodarskoj i trgovinskoj razmjeni Reiner je iskazao zadovoljstvo činjenicom da je Austrija investitor broj jedan kad su u pitanju strane investicije u Hrvatsku te peti vanjskotrgovinski partner. Istaknuo je i odlične brojke u turizmu navodeći kako je u 2019. godini oko 1,5 milijun Austrijanaca posjetilo Hrvatsku. -Dobri odnosi naših dviju država ogledaju se i kontinuiranim posjetima na najvišoj razini, a suradnja dvaju parlamenata je odlična, zaključio je Reiner. 

Wuketich je potvrdio dobru suradnju u mnogim područjima i rekao kako čvrsti temelji odnosa Hrvatske i Austrije pružaju mogućnosti novim investicijama koje će osigurati daljnji gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta. -Osiguravanjem dobre investicijske klime i donošenjem zakonodavnog okvira za ulaganja potičete i ostanak ljudi u vašoj zemlji, rekao je Wuketich.

Složili su se da dodatno treba ojačati odnose u onim područjima u kojima već postoje dobri rezultati, no kako prostora za daljnje unapređenje suradnje ima i na polju informatičke tehnologiji te u drvnoj tekstilnoj i prehrambenoj industriji.

U nastavku se razgovaralo o proširenju Unije, posebno o potrebi osiguranja stabilnosti područja jugoistoka Europe. Kad je riječ o donošenju Višegodišnjeg financijskog okvira Unije istaknuto je, među ostalim,  kako se pri donošenju istoga trebaju  sagledati područja u kojima je moguće učiniti određene uštede, posebice u kontekstu provedbe europskog zelenog plana. Naglašena je i važnost osiguranja sredstava za koheziju jer bi njihov smanjivanje potencijalno moglo dovesti do još većih nejednakost među više i manje razvijenih država Europe.