Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner u službenom posjetu San Marinu

San Marino - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-San Marino akademik Željko Reiner i članice Skupine prijateljstva Ljubica Maksimčuk i Katica Glamuzima započeli su u ponedjeljak dvodnevni službeni posjet Republici San Marino.

To je prvi posjet saborskoga izaslanstva San Marinu od uspostave diplomatskih odnosa dviju država. Prvoga dana izaslanstvo se susrelo s voditeljem Međuparlamentarne skupine prijateljstva San Marino – Hrvatska i predsjednikom Odbora za vanjske poslove parlamenta San Marina Paolom Rondellijem te članovima Skupine prijateljstva. 

Uvodno je potpredsjednik Sabora Reiner zahvalio San Marinu na pomoći upućenoj Hrvatskoj nakon razornih potresa prošle godine te istaknuo kako je to dokaz prijateljstva dviju država i njihovih tradicionalno dobrih bilateralnih odnosa koji sežu u daleku prošlost. Iskazao je žaljenje slabom razmjenom posjeta visoke razine rekavši kako je bilo tek tri službena dužnosnička posjeta od uspostave diplomatskih odnosa 1993. godine. - Nadam se kako će ovaj posjet, četvrti po redu, ali i prvi saborski posjet ikad San Marinu, potaknuti snažniju komunikaciju naših parlamenata, vlada, institucija, ali i poslodavaca i tvrtki, rekao je Reiner.

Potpredsjednik Reiner izvijestio je zastupnika Rondellija kako je na njegovu inicijativu osnovana saborska Skupina prijateljstva sa San Marinom, nedugo nakon Rondeliijevog posjeta Hrvatskome saboru u lipnju ove godine. Sugovornici su se složili kako izravni kontakti parlamentaraca značajno doprinose osnaživanju odnosa između dviju zemalja te iskazali nadu u intenziviranje parlamentarne suradnje.

Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva San Marino-Hrvatska Rondelli izrazio je zadovoljstvo osnivanjem skupina prijateljstva u oba parlamenta te istaknuo kako se time otvaraju mogućnosti novih inicijativa, ali i jačaju veze koje nas povijesno vežu. Predložio je snažnije povezivanje dviju država u području obrazovanja, posebno suradnje na razini sveučilišta i srednjih strukovnih škola te razmjene studenata i studentske prakse, s čime se potpredsjednik Sabora Reiner složio.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o gospodarskoj suradnji koja, iako skromna, ima potencijal za razvoj u područjima poljoprivrede, proizvodnje hrane, prerade drva, kemijske i farmaceutske industrije. Reiner se osvrnuo i na važnost turističke suradnje, s obzirom na to, kako je istaknuo, da iz San Marina dolazi značajan broj nautičara u Hrvatsku, kao i na kulturnu suradnju koja je odlična. U vezi s tim sugovornici su izrazili zadovoljstvo obnavljanjem Povelje o bratimljenju između San Marina i Raba između kojih postoje povijesne veze.