Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio u nastupni posjet njemačkog veleposlanika Hansa Petera Annena

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Hansa Petera Annena.

Dvojica su dužnosnika obostrano izrazila zadovoljstvo visokom razinom inače tradicionalno prijateljskih odnosa Hrvatske i Njemačke te želju za nastavkom suradnje koju su dvije zemlje uspostavile u brojnim područjima.

Snažnu poveznicu između dviju zemalja čine Hrvati u Njemačkoj te njemački turisti koji dolaze u posjet Hrvatskoj, istaknuo je potpredsjednik Sabora Leko. Zahvalivši Njemačkoj na pomoći koju je Hrvatskoj pružala na putu prema EU, kazao je kako Hrvatska radi na uređenju institucija koje će biti čimbenik odlučivanja kad Hrvatska uđe u EU, pa je na tom području zainteresirana i za njemačka iskustva. Proces ratifikacije Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u njemačkom parlamentu ocijenio je osobito važnim za Hrvatsku jer bi ta ratifikacija "bila znak da je Hrvatska rado primljena u EU". Njemačka savezna vlada uputila je nacrt Zakona o ratifikaciji hrvatskoga pristupnog ugovora u parlamentarnu proceduru, a prvo čitanje u Bundestagu očekuje se 8. studenoga ove godine.

"Njemačka je parlamentarna demokracija, parlament u Njemačkoj ima važnu ulogu, pa su važni i odnosi s Hrvatskim saborom. Odnosi između dvaju parlamenata vrlo su razvijeni i puni povjerenja", kazao je uvodno njemački veleposlanik Annen. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom što je u Saboru i u ovom sazivu osnovana Skupina hrvatsko-njemačkog prijateljstva i najavio skori dolazak odgovarajuće njemačke parlamentarne skupine u Hrvatsku. Smatram da je dijalog naročito važan u ovim vremenima krize i u razdoblju kada se Hrvatska priprema za ulazak u EU, istaknuo je njemački veleposlanik.

Potpredsjednik Sabora i njemački veleposlanik suglasili su se da treba nastaviti razvijati inače vrlo dobru suradnju Hrvatske s njemačkim saveznim pokrajinama. Veleposlanik Annen kazao je kako su upravo savezne pokrajine odlični partneri za konkretne projekte, a potpredsjednik Leko izrazio je interes za povećanjem njemačkih ulaganja u Hrvatsku.

Autor: Ured predsjednika Sabora