Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Poljske Jana Borkowskog

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u posjet državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Poljske Jana Borkowskog. 

Neven Mimica izrazio je zadovoljstvo prilikom za razmjenu iskustava s područja unapređenja komunikacije s građanima o pristupanju Europskoj uniji. Naglasio je da su zastupnici u Hrvatskome saboru dio procesa pristupanja te da imaju posebnu ulogu u usklađivanju zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, praćenjem implementacije donesenih zakona, ali i odgovornost za sudjelovanje u komunikaciji Europe s građanima. Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Poljske Jan Borkowski izrazio je spremnost za konkretiziranje suradnje na ovom području. Izvijestivši potpredsjednika Sabora o razgovorima u Ministarstvu vanjskih poslova, izrazio je zadovoljstvo pripremljenošću i optimizmom sugovornika. Sugovornici su se složili da je u idućem razdoblju nužno provesti intezivnu raspravu te približiti informacije i argumente o EU građanima. Državni tajnik Jan Borkowski predstavio je komunikacijsku kampanju koja je provedena u Poljskoj za sektor poljoprivrede, nalgasivši da je potrebno iznijeti sve činjenice, približiti argumente te biti otvoren za direktan razgovor s građanima.

Na sastanku se razgovaralo i o aktualnim izmjenama Ustava. Neven Mimica upoznao je gosta s promjenama koje se odnose na dovršavanje pregovora s EU i institucionalnu prilagodbu za članstvo. I Hrvatski sabor, dodao je, priprema se za novu ulogu u okviru EU, određenu ponajprije Lisabonskim ugovorom. Govoreći o regiji, Neven Mimica pozdravio je pozitivan stav Poljske o nastavku proširenja EU, nakon pristupanja Hrvatske, na ostale zemlje jugoistočne Europe. Hrvatsko iskustvo, odgovorio je Jan Borkowski, može biti iznimno pozitivno za ostale države u regiji. Razgovor je zaključen dogovorom o daljnjoj suradnji, posebno između parlamenata dviju država.

Autor: Služba za odnose s javnošću