Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio veleposlanika Ukrajine Vasilja Kiriliča

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u ponedjeljak veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasilja Kiriliča.

Potpredsjednik Sabora Reiner je uvodno istaknuo kako Hrvatska i Ukrajina njeguju izvrsne i prijateljske bilateralne odnose, a o tom prijateljstvu svjedoči i humanitarna pomoć koju je Ukrajina uputila Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, na čemu je zahvalio. –Posljednjih godina našu suradnju unaprjeđujemo na svim područjima, a posebno mi je drago što jača i gospodarska suradnja, što pozitivno utječe na ukupne bilateralne odnose, kazao je Reiner.

Oba sugovornika složila su se kako su za unaprjeđenje daljnje suradnje perspektivna područja IT-a, energetike, turizma, poljoprivrede, obrambene industrije i brodogradnje, ali i intenziviranje suradnje dvaju parlamenata, posebno dviju skupina prijateljstva.

Osvrnuli su se i na aktivnosti Radne skupine za suradnju RH i Ukrajine, koja, među ostalim, doprinosi prijenosu hrvatskoga iskustva i znanja u procesu mirne reintegracije i razminiranja. U tom kontekstu, potpredsjednik Sabora Reiner je istaknuo kako Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, podržava proces pridruživanja Ukrajine EU-u, te pozdravlja nedavno održan summit Krimske platforme u Kijevu, kao i nastavak njezina djelovanja.