Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio veleposlanicu Švedske Annu Boda

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u ponedjeljak veleposlanicu Švedske Annu Boda s kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima i jačanju njihove parlamentarne dimenzije, a razmijenili su mišljenje o aktualnim globalnim zbivanjima.

Akademik Reiner je rekao kako je pobornik parlamentarne diplomacije naglasivši kako se rad i aktivnosti veleposlanika prate u Saboru.–Uvijek tražimo načina kako da surađujemo s predstavnicima drugih država u Hrvatskoj i vidimo na koji  način im u njihovom radu možemo pomoći, a mi zastupnici imamo nešto veću slobodu djelovanja u odnosu na tradicionalnu diplomaciju, naglasio je Reiner dodavši kako Hrvatska i Švedska imaju puno zajedničkih interesa. Također je dodao kako u određenim područjima postoji odlična suradnja, no da su i dalje otvorene mnoge mogućnosti koje još nisu istražene.

–Most između naših dviju prijateljskih država predstavlja i hrvatska dijaspora od preko 35 tisuća Hrvata koji žive u Švedskoj, istaknuo je potpredsjednik Sabora. 

Veleposlanica Boda složila se s činjenicom kako dvije države idu u istom smjeru u mnogim pitanjima te zahvalila na hrvatskoj podršci ulasku Švedske u NATO.–To je za nas bio veliki izazov i nadam se da ćemo ne samo ojačati svoju sigurnost već i sigurnost i stabilnost samoga Saveza i njegovih članica, naglasila je Boda dodavši kako će vojni i obrambeni potencijal Švedske dati dodanu vrijednost NATO-u. Švedska veleposlanica je istaknula kako je ovo veliki pomak u švedskoj sigurnosnoj politici, ali kako je on bio nužan kao odgovor na sigurnosne izazove današnjice.