Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio veleposlanicu Alžira Nakhlu Kechachu

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u četvrtak veleposlanicu Alžirske Narodne Demokratske Republike u Hrvatskoj Nakhlu Kechachu.

Sugovornici su potvrdili prijateljske bilateralne odnose, a razgovarali su o budućoj suradnji na svim područjima, posebice gospodarstvu, kao i jačanju parlamentarne diplomacije. 

–Zagovaratelj sam parlamentarne diplomacije jer ona pruža određenu fleksibilnost i slobodu i ne podliježe strogim i tradicionalnim pravilima kao klasična diplomacija, naglasio je Reiner dodavši kako u tom smislu važnu ulogu imaju međuparlamentarne skupine prijateljstva. Rekao je kako postoji prostor za unaprjeđenje parlamentarne razmjene istaknuvši kako Hrvatska i Alžir dobro surađuju u različitim multilateralnim organizacijama. – Dijelimo slične vrijednosti i poglede kada je riječ o važnosti Sredozemnog mora i njegove zaštite i u tom smislu dobra je suradnja naših država u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran, ali i drugim organizacijama, zaključio je akademik Reiner.

Veleposlanica Alžira potvrdila je dobru suradnju na multilateralnom planu istaknuvši kako je važno da se dvije države snažnije povežu u različitim gospodarskim sektorima posebno istaknuvši turizam, energetiku, ali i drvnu industriju. –Od Hrvatske možemo puno toga naučiti kada je riječ o turizmu, a Alžir ima puno neistraženog potencijala u tom segmentu i smatramo važnim uložiti u izobrazbu kadrova, rekla je Kechacha dodavši kako upravo u tom dijelu Hrvatska može pružiti svoje znanje. Uz ova područja istaknula je i kako potencijal za daljnju suradnju vidi i u hrvatskim lukama, ali i brodogradnji, poljoprivredi i marikulturi. Najavila je skori forum alžirskih i hrvatskih gospodarstvenika zaključivši kako će to biti prilika da se određeni potencijali pretvore u konkretne investicije i suradnju.