Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio odličje Republike San Marina

San Marino – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – San Marino akademik Željko Reiner primio je u utorak, na prigodnoj svečanosti, drugo najviše odličje koje Republika San Marino dodjeljuje stranim državljanima – Odličje viteškog reda svete Agate. Akademiku Reineru odličje je uručio ministar vanjskih poslova, međunarodne gospodarske suradnje i telekomunikacija Luca Beccari, koji prema ustavnoj strukturi vlasti obnaša funkciju predsjednika vlade.

U nastavku posjeta potpredsjednik Sabora Reiner sudjelovao je na svečanoj audijenciji povodom svog odlikovanja pod pokroviteljstvom kapetana regenata Francesca Mussonija i Giacoma Simoncinija, poglavara Republike San Marino. Obrativši se nazočnima na svečanosti, akademik Reiner je rekao kako mu je ovo odličje dodatni poticaj da i dalje radi na jačanju prijateljstva i suradnje San Marina i Hrvatske. 

– Hrvatsku i San Marino vežu duboki i prijateljski odnosi koji sežu duboko u prošlost. Naše dvije zemlje ne povezuje samo činjenica da je Republiku San Marino osnovao Sveti Marin koji je došao s otoka Raba, zbog čega su naše zemlje ponosne i tu uspomenu brižljivo čuvamo kao i naše prijateljstvo i mnoge druge vrijednosti. Kao što ni Hrvatska nikad nije posezala za tuđim teritorijima tako se valja podsjetiti na „oca domovine” San Marina Antonija Onofrija koji je uvijek naglašavao da je najveća vrijednost ove države to što ne poseže za teritorijem svojih susjeda, istaknuo je akademik Reiner.

Kazao je kako prijateljstvo dviju država i naroda ima duboke temelje u prošlosti, da dijelimo iste vrijednosti te je, kako je rekao, osobno inicirao osnivanje Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – San Marino u Hrvatskome saboru sa željom da i parlamentarci pridonesu još čvršćem povezivanju dviju zemalja.

– U Hrvatskoj ćete uvijek imati prijatelja, a to prijateljstvo iskazuje se i našom snažnom podrškom nastavku pregovora San Marina, Andore i Monaka s Europskom unijom o Sporazumu o pridruživanju i nadamo se da će se ti pregovori uskoro uspješno okončati na zadovoljstvo San Marina i Europske unije, rekao je Reiner.

Odličje koje je primio potpredsjednik Sabora Reiner nazvano je po zaštitnici San Marina svetoj Agati. Na dan sv. Agate 5. veljače 1740. godine papa Klement XII ponovno je uspostavio San Marino kao neovisnu republiku nakon kratkotrajne okupacije. Naime, San Marino je osnovan još 3. rujna 301. godine i gotovo svu svoju povijest bio je neovisan osim za vrijeme nekoliko kratkotrajnih okupacija od strane drugih država. To su odličje, među ostalima, dobili Sveti otac papa Pavao VI, engleski kraljevi Edvard VII i Edvard VIII, nekadašnji talijanski premijer Giulio Andreotti, bivši glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, a prošle godine ono je uručeno dotadašnjoj predsjednici vlade Ujedinjene Kraljevine Theresi May.