Potpredsjednik Hrvatskoga Sabora akademik Željko Reiner primio kanadskog veleposlanika Alana Bowmana

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se u srijedu s veleposlanikom Kanade u Hrvatskoj Alanom Bowmanom. 

Potpredsjednik Reiner i veleposlanik Bowman razmijenili su mišljenja o bilateralnim odnosima Hrvatske i Kanade, učincima gospodarskog i trgovinskog sporazuma potpisanog između EU-a i Kanade (CETA), utjecaju pandemije COVID-a19 na gospodarstvo i druge segmente života društva, a razgovarali su i o mogućnostima unaprjeđenja hrvatsko-kanadskih odnosa na raznim područjima. 

- Hrvatska i Kanada su prijateljske zemlje, saveznici i partneri kako na bilateralnoj razini, tako i u međunarodnim organizacijama poput NATO-a, kazao je Reiner. Podsjetio je kako dvije zemlje povezuje i hrvatsko iseljeništvo koje živi u Kanadi  te dodao da ono može imati još  veću ulogu u jačanju bilateralnih odnosa, posebno na gospodarskom području. 

Potpredsjednik Reiner i veleposlanik Bowman posebno su se osvrnuli na učinke trgovinskog sporazuma CETA-e,  potpisanog prije tri godine između EU-a i Kanade, pri čemu je posebno istaknuto kako je Hrvatska bila među prve tri zemlje EU-a koja ga je ratificirala. – Hrvatska je svjesna dobrobiti ovoga sporazuma, posebno za malo i srednje poduzetništvo, kazao je Reiner. Istaknuo je i kako veliki potencijal gospodarske suradnje leži u  informacijskoj i pametnoj tehnologiji, suradnji na području prometne infrastrukture, a kada se za to ostvare uvjeti, i na području turizma. 

Parlamentarni odnosi ocijenjeni su također vrlo dobrima i to na najvišoj razini, a razgovaralo se i o mogućnostima suradnje na području ljudskih prava, posebno ravnopravnosti spolova, temama kojima Kanada pridaje veliku pozornost. Akademik Reiner je pritom podsjetio kako se u Hrvatskoj jučer obilježio Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama te naglasio kako je važno da se i iz parlamenta pošalje poruka kako takvo nasilje nije prihvatljivo.