Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Reiner susreo se s djecom iz Ukrajine

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Ukrajina Zdravka Bušić i član Skupine Davor Ivo Stier susreli su se u petak sa skupinom od tridesetak djece iz Ukrajine.

Zaželjevši im dobrodošlicu u Sabor akademik Reiner je istaknuo kako mu je posebno zadovoljstvo biti njihovim domaćinom. –Prošli ste dug put do Hrvatske i osjećajte se dobrodošlima u zemlji prijateljici Ukrajine. Mi jako dobro znamo što ste sve prošli jer smo i sami imali rat, rekao je potpredsjednik Sabora dodavši kako vjeruje da će cjelovita Ukrajina uskoro živjeti u miru i demokraciji.

Govoreći o pomoći koju Hrvatska pruža Ukrajini od samih početaka agresije, od obnove energetske infrastrukture, razminiranja, dostave lijekova do očuvanja kulturne baštine, posebno je naglasio kako će to činiti i dalje.–Sabor se na razne način putem parlamentarne diplomacije zalaže za okončanje agresije i stoji na raspolaganju za suradnju Vrhovnoj radi s kojom imamo odlične odnose, rekao je akademik Reiner. Dodao je kako Hrvatska podržava sve napore Ukrajine da zaštiti djecu i njihova prava poručivši kako su upravo djeca budućnost Ukrajine.–Vaše znanje pomoći će u izgradnji slobodne, demokratske, cjelovite i stabilne Ukrajine, poručio je Reiner djeci dodajući kako je dodana vrijednost tomu uspostava prijateljstva s vršnjacima iz Hrvatske. Zaključno je poručio kako Hrvatska oduvijek podržava Ukrajinu te će i dalje nastaviti biti uz nju i njezina nastojanja za skorim okončanjem rata. 

Na ovim prijateljskim riječima dobrodošlice, ali i snažnoj potpori Hrvatske ukrajinskome narodu  zahvalio je veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasil Kirilič.–Zahvalni smo i cijenimo sve što radite za Ukrajinu, a kao dokaz tome da ste od početaka uz nas govori činjenica da je Sabor prvi europski parlament koji je osudio agresiju na naš suverenitet i teritorijalni integritet i donio Deklaraciju o Ukrajini, zaključio je Kirilič.

Ukrajinske djeca u Hrvatskoj borave u organizaciji Udruge za podršku i poticanje zajedništva “Hrvatska pomaže“, a predsjednica udruge Đurđa Adlešič također je zahvalila zastupnicima što su prepoznali pomoć koju udruga pruža djeci iz Ukrajine i dali priliku da se još jednom pokaže kako hrvatski narod pomaže Ukrajincima.– Drago nam je vidjeti da u Hrvatskoj svi žele pomoći, od građana do tvrtki, a ovo je pravo mjesto da pokažemo da saborski zastupnici prepoznaju potrebu da im se pomogne kako bi i oni, kao i mi, živjeli u miru, zaključila je Adlešič.