Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Reiner sudjelovao na svečanoj sjednici u povodu Dana Medicinskog fakulteta

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner nazočio je na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u povodu obilježavanja Dana Medicinskog fakulteta.

Potpredsjednik Sabora Reiner uvodno je studentima, sveučilišnim nastavnicima i osoblju čestitao 104. obljetnicu Medicinskog fakulteta. -Medicinski fakultet, moja Alma Mater i ustanova u kojoj već 35 godina radim i u kojoj sam ostvario čitavu svoju profesionalnu karijeru od studenta do redovitog profesora u trajnom zvanju, vodeća je znanstveno-nastavna ustanova iz područja medicine u Hrvatskoj. Naš je fakultet u više od 100 godina svojeg djelovanja educirao više od 25 tisuća liječnika, slobodan sam ustvrditi, uglavnom vrhunskih stručnjaka s nacionalnim i međunarodnim ugledom, rekao je Reiner.

Potpredsjednik Sabora Reiner kazao je kako je biti liječnikom u današnje doba izazovnije nego ikada. -Iako se svijet kroz povijest mnogo puta susretao s pandemijama, upravo ono što modernoj medicini današnjice olakšava fantastičan napredak i znatno bolje rezultate - a to su moderna tehnologija i osobito Internet, također nerijetko su iskorišteni kao alat za širenje lažnih informacija i nametanja demagogije koji nemaju nikakvu podlogu u znanosti, rekao je te dodao kako nove tehnologije zasigurno omogućuju olakšani i uspješniji pristup dijagnostici i liječenju, no i ukazao na veliki broj "lažnih stručnjaka" koji su se pojavili na društvenim mrežama i portalima upitne vjerodostojnosti, a koji potkopavaju rad i predanost znanstvenika širom svijeta. Izrazio je potporu i zahvalu svim znanstvenicima koji su fokus sa svojih istraživanja prebacili na trenutni prioritet u svijetu, a to je pronalazak cjepiva protiv koronavirusa. Akademik Reiner iskazao je nadu da studenti po završetku studija posao pronađu u Hrvatskoj te da nastave svojim radom razvijati hrvatsku medicinu i znanost.

Svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta nazočili su ministar zdravstva Vili Beroš, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Davor Miličić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvoje Meštrić te drugi visoki gosti.

Tijekom svečanosti dodijeljene su fakultetske nagrade. Nagrada "Medicina", koja se dodjeljuje za "humanost i etičnost u čast i slavu Medicine, Domovine i Čovjeka", pripala je predsjedniku Hrvatskog Crvenog križa Josipu Jeliću koji se u rad Crvenog križa uključio se 1968. godine i tri puta biran za predsjednika tog društva. Nagrada za posebno postignuće u medicinskoj struci i znanosti dodijeljena je transplantacijskom timu Kliničkog bolničkog centra Zagreb za transplantaciju pluća. Taj tim je od 2003. počeo izvoditi unilateralne transplantacije pluća na Klinici Jordanovac, a od 2010. suradnja s Klinikom AKH iz Beča provodi bilateralne transplantacije pluća, tijekom koje su suradnje transplantirana 64 organa. Također, Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dodijeljena je nagrada za značajan doprinos funkcioniranju Medicinskog fakulteta, a dodijeljene su i druge nagrade.

Medicinski fakultet obilježava svoj dan 17. prosinca u spomen na 17. prosinca 1917. godine kada je Zemaljska vlada, odnosno Odjel za bogoštovlje i nastavu odredio saziv prve konferencije nastavnika u vezi s predavanjima za prvi semestar nastave na temelju odluke Hrvatskoga sabora od 13. studenoga iste godine o osnivanju Medicinskog fakulteta.