Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Reiner primio izaslanstvo njemačkog Bundestaga

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u srijedu izaslanstvo njemačkog Bundestaga koje je predvodio Michael Grosse-Brömer. Dvojica dužnosnika razmijenila su dosadašnja iskustva parlamentarne dimenzije predsjedanja Vijećem Europske unije te razgovarali o budućnosti Unije, Višegodišnjem financijskom okviru i proširenju. Uz potpredsjednika Sabora akademika Reinera na sastanku je sudjelovao i zastupnik Branko Bačić.

-Naše dvije zemlje imaju vrlo dobre i partnerske odnose, a potvrda toga je i potpisan Akcijski plan o pojačanoj suradnji Hrvatske i Njemačke te brojni susretni dužnosnika obiju država na svim razinama, rekao je Reiner. Istaknuo je kako je jedan od važnijih čimbenika bilateralnih odnosa velika i dobro integrirana hrvatska dijaspora. -Kad govorimo o parlamentarnoj suradnji ona je dinamična, ali postoji prostor za njezino intenziviranje i produbljivanje, naglasio je Reiner. 

Zastupnik u Bundestagu Grosse-Brömer složio se s ocjenom kako Hrvatska i Njemačka imaju prijateljske odnose koje treba i dalje učvršćivati. -Zato i jesmo tu, ali i kako bismo razgovarali o parlamentarnim zadaćama koje su pred nama, posebno u kontekstu predsjedanja Vijećem EU-a koje nas uskoro očekuje, rekao je Grosse-Brömer. 

Potpredsjednik Sabora ukratko je istaknuo važnost prioriteta hrvatskog predsjedanja naglasivši kako se njima želi dati doprinos razvoju Europe u gospodarskom smislu i podići njezina konkurentnost, zatim ojačati povezivanje država članica Unije na političkom i gospodarskom planu, zaštititi vrijednosti na kojima ona počiva te podići njezin utjecaj na globalnoj sceni. 

Razgovaralo se i o budućnosti Europske unije i proširenju, a posebno je naglašena potreba osiguranja stabilnosti na području jugoistoka Europe. Složili su se kako države koje žele postati članice, prvenstveno radi svojih građana, moraju zadovoljiti kriterije kao što su demokratska stabilnost, suzbijanje korupcije, socijalna pravda i neovisnost pravosuđa.

Govoreći o usuglašavanju Višegodišnjeg financijskog okvira zastupnik Bačić naglasio je potrebu osiguranja sredstava iz kohezijskog fonda kojima će se omogućiti daljnji razvoj područjima kojima je to potrebno i samim time osnažiti cijelu Europsku uniju.