Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner primio visoko odličje Republike Litve “Red zasluga za Litvu“

Zagreb – Potpredsjedniku Hrvatskoga sabora akademiku Željku Reineru, na prigodnoj svečanosti održanoj u četvrtak u veleposlanstvu Litve, veleposlanik Eduardas Borisovas uručio je odličje “Red zasluga za Litvu“.

Odličje dodjeljuje predsjednik Litve Gitanas Nausėda “za izuzetne zasluge u promicanju imena Litve, jačanju i razvitku međunarodnih odnosa te za izuzetne zasluge u društvenom, kulturnom, znanstvenom, poslovnom, sportskom, vojnom i ostalim područjima“. Akademiku Reineru ono je dodijeljeno 6. srpnja 2023. godine, u prigodi obilježavanja Dana državnosti Republike Litve.

Na svečanosti prigodom uručenja odličja veleposlanik Borisovas uputio je čestitku i riječi iskrene zahvalnosti akademiku Reineru za njegov rad i dugogodišnji trud u približavanju Litve i Hrvatske te jačanju bilateralnih odnosa. Podsjetio je na aktivnosti potpredsjednika Sabora Reinera koji je svojim radom učvrstio kontakte dviju zemalja u područjima kulture i znanosti, promovirajući Litvu u Hrvatskoj. 

Akademik Reiner posebno je zahvalio predsjedniku Litve, veleposlaniku Borisovasu i bivšoj veleposlanici Litve u Hrvatskoj Jūratė Raguckienė koja je inicirala poticaj za dodjelu ovog visokog odličja. Spomenuvši izuzetno prijateljske odnose naših dviju nacija, akademik Reiner podsjetio je na sličnu povijest Hrvatske i Litve tijekom dugotrajne teške borbe za slobodu i neovisnost, jezik, kulturu i nacionalni identitet. Kako je naglasio to je sudbina relativno malih zemalja na čiju su slobodu nasrtale nacije u okruženju. 

–Hrvati i Litvanci položili su mnoge žrtve kako bi ostvarili slobodu i izgradili stabilnu suradnju s prijateljskim zemljama. Danas, naše zemlje surađuju kroz nebrojene projekte kako bi promicali zajedničke europske vrijednosti: slobodu, demokraciju, vladavinu prava, način života koji cijeni i štiti čovjeka i njegovo pravo na slobodu, sigurnost, sreću i prosperitet, naglasio je akademik Reiner u svom obraćanju.

Kako je posebno istaknuo veleposlanik Borisovas potpredsjednik Sabora Reiner je prvi i jedini Hrvat u povijesti kojemu je dodijeljeno odličje “Red zasluga za Litvu“.