Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica na sjednici Odbora za europske poslove predstavila program rada Europske komisije za 2024.

Zagreb – Odbor za europske poslove održao je u petak 78. sjednicu s točkom dnevnog reda – prethodna rasprava o djelovanju Sabora u europskim poslovima s temom predstavljanja programa rada Europske komisije za 2024. „Ostvarimo rezultate danas, pripremimo se za sutra.“ 

Program EK za 2024. predstavila je potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica, a uz članove Odbora, na sjednici su sudjelovali i predsjednici drugih saborskih odbora i zainteresirani zastupnici. 

Kako je uvodno pojasnio predsjednik Odbora Domagoj Hajduković, ovo je posljednja prethodna rasprava u aktualnom sazivu Europskog parlamenta i Sabora. Naime, saborski Odbor za europske poslove jednom godišnje organizira prethodnu raspravu o djelovanju Sabora u europskim poslovima, a ona služi kao temelj za donošenje Radnog programa za razmatranje stajališta Republike Hrvatske. 

Potpredsjednica EK Dubravka Šuica istaknula je kako je ova godina drugačija od prethodnih, s obzirom na to da se radi o godini izbora, prije čega se trebaju zaključiti sve inicijative koje su započete. - U lipnju će 400 milijuna Europljana izaći na izbore, a prvi puta će na njima u nekim državama članicama sudjelovati mladi birači od 16 i 17 godina, kazala je Šuica. - Od 2019. svijet je drugačiji, bili smo suočeni s neviđenim izazovima, pandemijom, pojavom ratnih žarišta, rekla je potpredsjednica Komisije te istaknula kako EK radi toga nije odustala od zadanih ciljeva, a izazovi su iskorišteni da se ubrza zelena i digitalna tranzicija, ojača uloga EU-a, osnaži ekonomska sigurnost i skrene pozornost na demografske izazove s obzirom na starenje stanovništva, te nastavi s politikom poštivanja vrijednosti demokratskog društva i vladavine prava.

Ovogodišnji plan, kako je pojasnila Dubravka Šuica, uključuje uspješno dovršenje započetih inicijativa, privođenje kraju pregovora s Europskim parlamentom i Vijećem koji još uvijek razmatraju neke zakonodavne prijedloge. Istaknula je kako je program zasnovan na prijedlozima građana iz Konferencije o budućnosti Europe, a uključivanje građana nastavlja se kroz organiziranje panela, pri čemu je spomenula već održane panele o sigurnosti hrane, virtualnim svjetovima i mobilnosti u obrazovanju, a u pripremi su paneli o energetskoj učinkovitosti i suzbijanju mržnje. Naglasila je kako će EK i dalje organizirati panele prije svake velike zakonodavne inicijative. 

Osim nastavka rada na postignućima ostvarenim u protekle četiri godine, poput stvaranja otporne Unije, klimatski neutralnog kontinenta, uvjeta za razvoj umjetne inteligencije, uz socijalnu pravednost, Komisija za predstojeće mjesece predlaže inicijative usmjerene na smanjenje birokracije,  pojednostavnjenje pravila za građane i tvrtke koji posluju u EU-u, u skladu sa strategijom za jačanje dugoročne konkurentnosti EU-a i pružanje pomoći malim i srednjim poduzećima. – Unutar šest prioriteta nalaze se Zeleni plan, očuvanje bioraznolikosti, strateški dijalog o budućnosti poljoprivrede s različitim dionicima sektora poljoprivrede, uspostava klimatskih inicijativa do 2040., digitalna tranzicija, korištenje umjetne inteligencije i zaštita od rizika koje ona može donijeti, uključivši jačanje globalnog sustava upravljanja umjetnom inteligencijom. 

Inicijative na području gospodarske politike uključuju daljnji razvoj biotehnologije i biogospodarstva, a sljedeći tjedan, kako je najavila potpredsjednica Šuica, bit će održan socijalni summit kako bi se moglo odgovoriti na izazove tržišta rada, poput manjka kvalificirane radne snage i drugih demografskih problema. 

Osvrnuvši se na svoj portfelj demografije, potpredsjednica Šuica je podsjetila kako je u listopadu prošle godine donesen set alata za aktivaciju svih sfera društva -  mladih obitelji kojima bi se trebao olakšati balans između privatnog i poslovnog života, treće životne dobi kojoj bi se trebali omogućiti uvjet ostanka na tržištu rada te legalnih migranata. 

- Europa je kontinent koji stari, ali stanovništvo je u prosjeku dugovječnije, kazala je Šuica te istaknula kako je važno europskim politikama formirati stajališta država članica da promjene svoja zakonodavstva te stvore uvjete za četvrtu dob, što uključuje mogućnost ostanka na tržištu rada nakon postizanja uvjeta za mirovinu i cjeloživotno obrazovanje. - Ljudski kapital međutim nije dovoljan, na europskom tržištu rada nema dovoljno radne snage te posežemo za četvrtim stupom, a to su legalne migracije, kazala je Šuica, upozorivši kako se sve inovacije i tranzicije neće moći provoditi ako nema ljudskih resursa. 

Još jedan od važnih prioriteta, kako je navela, je jaka Europa u svijetu, osnaživanje partnerstva s Afrikom, te promoviranje europskog načina življenja, što uključuje i borbu protiv krijumčarenja migrantima. U kontekstu prioriteta EK vezanim za proširenje EU-a, istaknula je važnost donošenja Komunikacije o pretpristupnim reformama, te funkcioniranju europskih institucija, naglasivši kako vrata EK ostaju otvorena državama zainteresiranim za članstvo. Nadalje, Komisija ostaje predana pomoći Ukrajini, a uskoro se očekuje uspostava Fonda za Ukrajinu 2024.-2027. 

Potpredsjednica Šuica osvrnula se i na paket obrane demokracije, poput kibernetske sigurnosti, borbe protiv lažnih informacija i dezinformacija, te analizu financiranja političkih stranaka i nevladinog sektora od strane trećih zemalja s ciljem stvaranja upliva putem toga financiranja. 

Nakon predstavljanja programa EK, otvorena je rasprava u koju su se uključili nazočni predsjednici odbora i zastupnici, koji su još jednom podcrtali važnost afirmacije demografije u kontekstu politika EU-a, Akta o umjetnoj inteligenciji i vraćanja dijela industrijske proizvodnje u EU-u putem robotike i umjetne inteligencije i dr. 

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković istaknuo je kako je najveće postignuće aktualne Europske komisije Konferencija o budućnosti EU-a, a njezino nasljeđe, uključenost građana i višejezična digitalna platforma. U vezi s portfeljom demografije osvrnuo se na legalne i unutrašnje migracije, istaknuvši kako legalne migracije treba urediti, a imigracijsku politiku definirati, posebno u vezi s tim kakve ljude i s kakvim kompetencijama želimo.

Zaključno, Hajduković je podsjetio kako je Odbor za europske poslove uputio poziv za dostavu obavijesti radnih tijela do 2. veljače za uvrštavanje u Radni program za razmatranje stajališta Republike Hrvatske o dokumentima Unije, te najavio da će Odbor i dalje raditi na programima koji ostaju aktualni do raspuštanja parlamenta.