Posjetom Šangaju predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić završio službeni uzvratni posjet Kini

Šangaj - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić završio je u petak višednevni službeni posjet Kini boravkom u Šangaju, financijskom središtu Kine i domaćinu iduće Svjetske izložbe EXPO 2010. 

U razgovoru s tamošnjim političkim dužnosnicima i organizatorima EXPO-a dogovoreno je da Hrvatska ipak sudjeluje na izložbi na kojoj će se predstaviti više od 190 država svijeta, doznaje se od izvora bliskom hrvatskom izaslanstvu. Zbog financijske krize sudjelovanje Hrvatske na EXPO-u bilo je neizvjesno, ali zahvaljujući razumijevanju domaćina ono neće biti upitno, rekao je izvor.

U razgovoru predsjednika Sabora Bebića i pokrajinskih vlasti Šangaja, grada s više od 20 milijuna stanovnika, potvrđena je obostrana zainteresiranost za jačanjem odnosa Kine i Hrvatske, osobito gospodarskih.

Bebić je domaćinima predstavio infrastrukturne projekte, kanal Dunav-Sava, željezničku prugu Zagreb-Rijeka, modernizaciju luke Ploče i koridor VC, za koje su kineski domaćini pokazali veliku zainteresiranost, rekao je izvor.

Prije Šangaja hrvatsko izaslanstvo boravilo je u gradu Xi'anu, nekadašnjoj prijestolnici Kine, a danas poznatom po tome što zadovoljava 20 posto svjetskog izvoza jabuka i jabučnog soka. I tamošnji dužnosnici otvoreni su za suradnju s hrvatskom vlašću i gospodarstvenicima.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina