Posjet potpredsjednice Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Wuyunqimuge s izaslanstvom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je potpredsjednicu Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Wuyunqimuge koja s izaslanstvom boravi u višednevnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Obje su se strane u razgovoru složile da odnosi Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine zaslužuju visoku ocjenu istaknuvši kako je razvijena parlamentarna suradnja u znatnoj mjeri pridonijela uspostavi i daljnjem jačanju kontakata hrvatskih i kineskih dužnosnika na svim razinama. Predsjednik Sabora Šeks i potpredsjednica Stalnog odbora Wuyunqimuge suglasili su se kako bilateralne susrete na svim razinama treba iskoristiti za daljnje poticanje gospodarske suradnje i uravnoteženje gospodarske razmjene između dviju zemalja. 

Potpredsjednica Wuyunqimuge je predsjednika Sabora izvijestila o nedavnim izmjenama kineskog ustava u vezi s načelom zaštite ljudskih prava ustvrdivši kako to predstavlja dobar temelj za suradnju Hrvatske i Kine u međunarodnim odnosima, te je istaknula kako su Ujedinjeni narodi pozitivno ocijenili kineske napore u suzbijanju siromaštva. Rekla je da Kina pozdravlja sve značajniji položaj Hrvatske u međunarodnim odnosima te poštuje razvojni put koji je izabrao hrvatski narod, naročito članstvo u EU, zahvalivši ujedno na hrvatskoj čvrstoj i dosljednoj podršci politike „jedne Kine“.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora