Posebni izvjestitelj UN-a za promicanje istine, pravde, naknade štete i jamstva neponavljanja Fabián Salvioli posjetio Hrvatski sabor

Zagreb - Posebni izvjestitelj UN-a za promicanje istine, pravde, naknade štete i jamstva neponavljanja Fabián Salvioli,  u okviru svojega službenog posjeta Hrvatskoj, održao je u ponedjeljak odvojene sastanke s predsjednicima Odbora za pravosuđe i Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Mišelom Jakšićem i Miloradom Pupovcem. 

Tijekom sastanka s predsjednikom Odbora za pravosuđe Mišelom Jakšićem posebni izvjestitelj Salvioli zanimao se za mehanizme koje Hrvatska ima na području tranzicijske pravde, s posebnim naglaskom na zakonodavna rješenja kojima se odgovara na kršenje ljudskih prava i  na govor mržnje koji su nastali kao posljedica rata u Hrvatskoj. Zanimala su ga i hrvatska iskustva u pogledu rješavanja pitanja naknade štete te jamstva neponavljanja. 

Predsjednik Odbora Jakšić upoznao je izvjestitelja s radom i ovlastima Odbora za pravosuđe te objasnio kako je Hrvatska, koja je ulaskom u Europsku uniju svoje zakonodavstvo prilagodila pravnoj stečevini EU-a, učinila velike iskorake na području tranzicijske pravde, no da i dalje ima prostora za poboljšanje. Također je pojasnio kakva je uloga Odbora u slučaju individualnih pritužbi građana u vezi s kršenjem ljudskih prava te istaknuo da su brojne zakonske inicijative koje se odnose na kršenje ljudskih prava, govor mržnje i ratne zločine već raspravljene na sjednicama Odbora i na plenarnoj sjednici Sabora. 

Salviolija je posebno zanimalo hoće li Hrvatska ratificirati Međunarodnu konvenciju o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka i kako će interno zakonodavstvo prilagoditi zahtjevima Konvencije kako bi je se moglo provesti. Predsjednik Odbora Jakšić s tim u vezi upoznao je izvjestitelja da se Prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije nalazi na sutrašnjem dnevnom redu plenarne sjednice te će sigurno biti izglasan. 

Razgovaralo se i o hrvatskom Kaznenom zakonu, posebno o dijelu Zakona koji se odnosi na penaliziranje govora mržnje ili zločina iz mržnje. 

Svoj boravak u Hrvatskome saboru izvjestitelj Salvioli nastavio je susretom s predsjednikom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Miloradom Pupovcem s kojim je razgovarao o programu rada Odbora iz područja ostvarivanja i zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina te zakonodavnom okviru kojim se uređuje ovo područje. 

Govoreći o osnovnim zadaćama Odbora Pupovac je istaknuo kako je Odbor matično tijelo u procesu donošenja zakona i propisa u područjima zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina te istaknuo niz tema o kojima se raspravlja u okvirima radnoga tijela kojemu je na čelu. Kad je riječ o manjinskim pravima posebno je naglasio pitanja obrazovanja i službene upotrebe jezika i pisma nacionalnih manjina te pitanja ravnopravnosti spolova, posebice LGBT osoba. Pupovac je kao dominantne teme iz područja zaštite ljudskih prava o kojima se raspravljalo istaknuo položaj i prava osoba u zatvorima te prava osoba pod međunarodnopravnom zaštitom. 

Izvjestitelja Salviolija posebno je zanimalo kako je u Hrvatskoj riješeno pitanje sjećanja u pogledu kršenja ljudskih prava u sukobima te, kako je rekao, na koji se način obilježavaju sjećanja kroz rad memorijalnih centara te kako je to područje zakonodavno uređeno. Predsjednik Odbora Pupovac je rekao da postoji niz zakona koji uređuju ovo područje, no kako ne postoji integralni zakon koji bi obuhvatio sve aspekte povijesnog sjećanja. Kao primjere je naveo Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, Zakon o pravima hrvatskih braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji te Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta kojima se uz ostale zakone u Hrvatskoj uređuje ovo područje. 

U nastavku su razgovarali o propisima kojima je uređeno pitanje obeštećenja žrtava rata, pitanju nestalih i nasilno odvedenih, politici potrage za zajedničkim utvrđivanjem istine, okolnostima rata i zločinima počinjenim u ratu, školskom kurikulumu koji je posvećen ovoj tematici kao i mjerama koje se provode u suzbijanju govora mržnje i diskriminacije. 

Posebni izvjestitelj Salvioli svoj posjet Hrvatskoj nastavit će sastancima s predstavnicima izvršne i sudbene vlasti, te nevladinih organizacija, a temeljem dobivenih informacija sačinit će  izvješće o Hrvatskoj koje će biti predstavljeno na sjednici UN-ovog Vijeća za ljudska prava u rujnu 2022. Nakon Hrvatske, izvjestitelj Salvioli posjetit će i Bosnu i Hercegovinu.