Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Martin Erdmann kod predsjednika Sabora

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Martina Erdmanna s kojim je razgovarao o priključenju Hrvatske NATO-u.

Predsjednik Sabora je rekao da je Republika Hrvatska čvrsto opredijeljena za što brže postizanje članstva u NATO-u istaknuvši kako očekuje da time trajno zaštiti i sebe i vlastite građane u tom sustavu kolektivne sigurnosti, naročito imajući u vidu geopolitički položaj Hrvatske i sadašnje sigurnosno stanje. Predsjednik Sabora je izvijestio pomoćnika glavnog tajnika NATO-a o podršci svih hrvatskih parlamentarnih stranaka za ulazak Hrvatske u NATO. Rekao je da javno mišljenje u Hrvatskoj oscilira u vezi s tim pitanjem, slično kao i u pogledu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, pa će pristupiti izradi komunikacijske strategije za informiranje hrvatske javnosti.

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Erdmann je izrazio razumijevanje za rezerve koje postoje u hrvatskoj javnosti u pogledu hrvatskog članstva u Sjevernoatlantskom savezu. Naglasio je da NATO kao međuvladina organizacija poštuje suverenitet i neovisnost svake pojedine članice koje svoje odluke donose samostalno, bez prisile, te je kao primjer naveo niz zemalja članica NATO-a koje nisu sudjelovale u ratu u Iraku. Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Martin Erdmann je potvrdio i nezaobilaznu ulogu parlamenata zemalja članica NATO-a u procesu donošenja odluka u vezi s akcijama NATO-a.

Autor: Ured predsjednika Sabora