Plevneliev: Bugarska pokazala koliko voli Hrvatsku

Sofija - Bugarski predsjednik Rosen Plevneliev kazao je u petak u Sofiji kako je Bugarska današnjom ratifikacijom Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji pokazala koliko voli Hrvatsku i koliko su prijateljski odnosi dviju zemalja.

Bugarsko Narodno sobranje jednoglasno je ratificiralo hrvatski pristupni ugovor na koji potpis još mora staviti predsjednik, što je samo formalni, posljednji korak u procesu ratifikacije. "Mi smo ponosni što je danas u našem Narodnom sobranju Bugarska pokazala koliko voli Hrvatsku", rekao je Plevneliev na početku sastanka s predsjednikom Hrvatskoga sabora Borisom Špremom. "Imali smo veliku ambiciju biti prvi, nažalost Slovaci su nas pretekli", kazao je.

Jednoglasna ratifikacija svjedoči o prijateljskim odnosima Zagreba i Sofije, kazao je u izjavi novinarima Šprem. "Vrlo smo impresionirani jednoglasnom odlukom. Ta činjenica potvrđuje iznimno prijateljske i vrlo srdačne odnose posebno na političkom planu, a što se tiče gospodarskog plana, to još treba unaprijediti", naglasio je Šprem.

Šprem se prije sastanka s bugarskim predsjednikom sastao i s predsjednicom bugarskog Narodnog sobranja Ceckom Cačevom, koja je novinarima izjavila kako će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju suradnja dviju zemalja biti ne samo kao do sada bilateralna, nego i multilateralna te kako vjeruje da će dvije zemlje zajednički nastupati u rješavanju problama s kojima je suočena Unija. "Vjerujemo da će Bugarska i Hrvatska biti zajedno u rješavanju svih problema s kojima je suočena EU", kazala je Cačeva u izjavi novinarima.

Bugarska je treća zemlja koja je ratificirala hrvatski pristupni ugovor. (Hina)

Autor: Hina