Pismo zahvale predsjednika Sabora Dennisu Hastertu, predsjedniku Zastupničkog doma američkog Kongresa, zbog podrške priključenju Hrvatske NATO-u

U vezi s jednoglasno usvojenom Rezolucijom Zastupničkog doma američkog Kongresa od 15. prosinca 2005. godine, kojom se izražava jasna i otvorena potpora što bržem ulasku Republike Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je svom kolegi Dennisu Hastertu, predsjedniku Zastupničkog doma američkog Kongresa, pismo u kojem je zahvalio na snažnoj podršci američkih kongresmena hrvatskoj politici provedbi reformi na putu u euroatlantske integracije.

U pismu je predsjednik Sabora izrazio zadovoljstvo što Rezolucija, jednako kao i ranije izvješće State Departmenta o radu hrvatske Vlade od 18. rujna 2005., „nedvosmisleno ocjenjuju da je Hrvatska ostvarila znatan napredak u zadovoljavanju političkih, ekonomskih, vojnih i drugih zapadnih demokratskih standarda potrebnih za učlanjenje u NATO, te Hrvatsku ističu kao pouzdanog partnera Sjedinjenih Američkih Država koji svojim aktivnim angažmanom pridonosi sigurnosti i stabilizaciji jugoistočne Europe.

„Ovim je dvjema jednoznačnim porukama prepoznata iskrena i puna predanost hrvatske Vlade, uz punu potporu Hrvatskog sabora, u provođenju dubinskih i korjenitih reformi, posebice njeno opredjeljenje da preuzme vodeću ulogu u regionalnoj suradnji kao važne i nezaobilazne pretpostavke za postizanje zajedničkog dalekosežnog cilja – trajnog jačanja mira i sigurnosti u ovom dijelu europskog kontinenta“, stoji u pismu predsjednika Sabora koji je poručio: 

„Rezoluciju Zastupničkog doma američkog Kongresa shvaćamo prije svega kao potvrdu vjerodostojnosti hrvatske politike i podršku svim našim nastojanjima usmjerenima na daljnje jačanje demokratskih institucija i pravne države, poštivanje ljudskih prava i borbu protiv globalnog terorizma. 

„Priključenje Republike Hrvatske NATO-u ostaje jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike. Duboko sam uvjeren da će ova rezolucija Zastupničkog doma američkog Kongresa biti dodatni poticaj za nastavak reformi koje će omogućiti što skoriji ulazak Hrvatske u NATO i time osnažiti hrvatski doprinos širenju zona mira i stabilnosti u cijelom svijetu. Raduje nas stoga da je u Rezoluciji s posebnim naglaskom spomenuto hrvatsko sudjelovanje u međunarodnim sigurnosnim snagama u Afganistanu kao i Inicijativi protiv širenja oružja masovnog uništavanja.“
 

Autor: Ured predsjednika Sabora