Pismo predsjednika Sabora predsjednici Vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva Gordani Grbić povodom članka u tjedniku Nacional

Predsjednik Hrvatskog sabora uputio je danas predsjednici Vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva Gordani Grbić pismo u kojem je reagirao na članak u kolumni „Vijenci i Kaktusi“ novinara Ivana Starčevića, objavljen u tjedniku Nacional od 27. rujna ove godine. U pismu predsjednika Sabora stoji:
 
„U dijelu navedene kolumne novinar Starčević je na jedan krajnje neprimjeren, neistinit i zlonamjeran način opisao postupanje predsjednika Hrvatskog sabora  za vrijeme održavanja saborske plenarne sjednice 21. rujna 2005.
Naime, nakon što je zastupnik Hrvatske narodne stranke Kapraljević iznio niz teških uvreda na račun Hrvatske demokratske zajednice i njenih članova, nazvavši ih članovima zločinačke organizacije, predsjednik Hrvatskog  sabora je, jasno i nedvosmisleno reagirao i ustvrdio da su takve neargumentirane uvrede i optužbe u sabornici na račun bilo kojeg zastupnika i bilo koje parlamentarne stranke nedopustive i neprihvatljive. Istodobno je, konstatiravši da takve javno izrečene teške, paušalne, kompromitirajuće i neargumentirane objede na račun kolega zastupnika do sad nisu zabilježene u analima rada Hrvatskog sabora, otvoreno pozvao saborske zastupnike da se drže nedavno postignutog dogovora svih parlamentarnih stranaka o uljuđenom i dostojanstvenom političkom sučeljavanju. U tom smislu, predsjednik Sabora je  sazvao proširenu sjednicu predsjedništva Hrvatskog sabora sa svim predsjednicima klubova zastupnika, kako bi zajedničkim dogovorom vratili u sabornicu uljuđeno i demokratsko ponašanje, a ovakve incidente spriječili.
Iako je predsjednik Hrvatskog sabora sve navedeno izgovorio javno i pred sredstvima javnog priopćavanja, u kolumni novinara «Nacionala» stoji: «…viđen je predsjednik kućnog savjeta zgrade na Markovu trgecu, g. Šeks, kako sjedi, šuti i po staroj navadi sramoti Sabor».
Držim kako je u navedenoj kolumni novinar postupio potpuno i krajnje nekorektno, tendenciozno i protivno novinarskom kodeksu,  te je time svojom neprofesionalnošću i prenošenjem neistinitih informacija čitateljima, ozbiljno povrijedio temeljne postulate novinarske profesije.“

Autor: Ured predsjednika Sabora