Pismo predsjednika Sabora američkim kongresnicima

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je pismo američkim kongresnicima Radanovichu i Viscloskyju povodom osnivanja hrvatskog kluba u Zastupničkom domu američkog Kongresa sljedećeg sadržaja:

„S osobitim zadovoljstvom sam primio detaljnu informaciju o jučerašnjoj svečanosti na Capitol Hillu, kada je uz vaše supredsjedanje osnovan hrvatski klub u Zastupničkom domu američkog Kongresa. Više nego ugodno sam iznenađen činjenicom da je već pri osnivanju  Klubu pristupilo 43 zastupnika Zastupničkog doma američkog Kongresa, što zasigurno predstavlja vrlo visok stupanj  interesa američkih zastupnika za djelovanje kroz ovaj novoformirani kongresni klub.  
 
Uvjeren sam kako je osnivanjem hrvatskog kluba u Kongresu učinjen značajan i konkretan korak prema daljnjem jačanju i unapređenju političkih, gospodarskih, kulturnih i svih ostalih odnosa između dviju prijateljskih zemalja kao što su Sjedinjene Američke Države i Republika Hrvatska.
 
Polazeći od prvih zadaća hrvatskog kluba, koje su usmjerene na pomoć i potporu Republici Hrvatskoj za članstvo u Sjevernoatlanskom savezu i Europskoj uniji, te od neupitno velikog utjecaja američkog Kongresa na američku vanjsku politiku, držim da je formiranje Kluba posebno važan događaj u hrvatsko – američkom partnerstvu.
 
Uz brojne američke građane  hrvatskog podrijetla, kojih je u SAD-u gotovo preko dva milijuna,  želim vjerovati da će ovaj kongresni klub dodatno ojačati sveukupne međusobne odnose te  potaknuti  interes američkih poslovnih ljudi za investiranje u hrvatsko gospodarstvo, gdje postoji veliki i do sada neiskorišteni potencijal.  
 
Slobodan sam izvijestiti Vas da je u Hrvatskom saboru, u svom novom petom sazivu, osnovana parlamentarna skupina prijateljstva Hrvatskog sabora i Kongresa SAD-a, te da su se, nakon osnivanja hrvatskog kongresnog kluba stvorile i u formalno pravnom smislu realne pretpostavke za uspostavu izravnog i čvrstog odnosa između dviju parlamentarnih skupina kao i između Kongresa SAD-a i Hrvatskog sabora u cjelini.“
 

Autor: Ured predsjednika Sabora