Petir uručila „Veliki zlatni suncokret“ ruralnog turizma Hrvatske Viteškom alkarskom društvu

Zaprešić – Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir sudjelovala je u srijedu, kao izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, Gordana Jandrokovića, na dodjeli nagrade „Suncokret ruralnog turizma – Sunflower Award 2020“ koju je organizirala Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“. 

Dodjeljujući šampionsku titulu „Veliki zlatni suncokret“ ruralnog turizma Hrvatske Viteškom alkarskom društvu za manifestaciju „Sinjska alka“ i posebno međunarodno priznanje Matjažu Pavlinu za projekt „The vineyard cottages consortium – Slovenia“, Petir je istaknula kako ruralni turizam zaslužuje veću pažnju i potporu, a to pokazuje i njegova otpornost koja je do izražaja došla tijekom pandemije bolesti COVID-19.

- Hrvatska je mala zemlja  s dobro očuvanim okolišem, mali smo zagađivač u regionalnom i u globalnom smislu, naš seljak proizvodi hranu na tradicionalan način , a 50 posto Hrvatske zaštićeno je u različitim kategorijama zaštite prirode i to je naša strateška prednost, rekla je Petir.
Istaknula je kako je Odbor za poljoprivredu potaknut tom činjenicom pripremio za usvajanje u Hrvatskome saboru  deklaraciju o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom o GMO-u jer, kako je rekla, želimo unaprijediti svoj status zemlje slobodne od GMO-a i snažnije podržati našu ekološku poljoprivrednu proizvodnju i ruralni turizam. Petir je podsjetila kako su trendovi na koje poziva i europski Zeleni plan i Strategija od polja do stola jasan signal da upravo ruralni turizam i kratki lanci opskrbe hranom mogu omogućiti plasman domaće, svježe i lokalno proizvedene hrane krajnjim korisnicima stvarajući minimalni ugljični otisak. 

- Projekt dodijele Suncokreta ruralnog turizma vidim kao poticaj svima onima koji čuvaju hrvatski ruralni prostor i trude se prezentirati njegovu posebnost i vrijednost. Za mene ste svi pobjednici jer radite važnu stvar za Hrvatsku na čemu vam zahvaljujem i čestitam od srca, zaključila je Petir.
Uz Sinjsku alku i  Iločki hotel Dunav dobitnik je Velikog zlata na osmom izdanju Suncokreta ruralnog turizma, koji se ove godine dodjeljivao u jedinstvenom prostoru zaprešićke Vršilnice, a dodijeljene su i Zlatne, Srebrne i Brončane povelje te Posebna priznanja u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Tradicijska (ruralna) domaćinstva, Tradicijska (ruralna) gastronomija, Vinski turizam, Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, Ruralno turistički projekti, Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.