Petir sudjelovala na stručnom skupu o stočarstvu i njegovoj ulozi u obnovi Banovine

Sunja - Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir i načelnica Općine Majur Klementina Karanović sudjelovale su u ponedjeljak, u Edukacijskom centru Sjeverovac u Sunji, na stručnom skupu „Stočarstvo i njegova uloga u obnovi Banovine“ koji je nastavak stručnog skupa „Opstanak na Banovini 2020.-2030.“, u organizaciji Lokalne akcijske grupe Una, LEADER mreže Hrvatske i OPG-a Džakula.

Načelnica Općine Majur i predsjednica Lokalne akcijske grupe Una Karanović je rekla kako su kroz skup Opstanak na Banovini održan prošle jeseni dobili smjernice za bolje iskorištavanje razvojnih potencijala i održivog razvoja Banovine, a poljoprivreda je prepoznata kao jedna od najperspektivnih gospodarskih grana za razvoj tog kraja. 
– Glavna ideja je da se kroz ove stručne skupove nešto konkretno napravi, da se zajednički pokuša potaknuti ljude da žive ovdje te da se pruži pomoć onima koji ovdje rade, da nastave raditi i da se poljoprivredna proizvodnja i život stanovništva Banovine olakša, rekla je Karanović. Pojasnila je kako su organizatori na skupu okupili i zakonodavnu vlast, stručnjake, znanstvenike i poljoprivrednike, kako bi došli do zaključaka oko toga što se zajednički može napraviti za postizanje lakše poljoprivredne proizvodnje i razvoja lokalnih poljoprivrednika jer su, kako je istaknula, upravo oni prepoznati kao nosioci današnjeg i sutrašnjeg života na području Banovine.

Petir je zahvalila je Klementini Karanović i drugim entuzijastima koji su još prije razornog potresa pokrenuli raspravu o potrebi revitalizacije Banovine, no kako je istaknula, razvoj tog ili bilo kojeg područja ne može ovisiti samo o entuzijazmu pojedinaca već mora biti u strateškim dokumentima države i praćen konkretnim mjerama. Iako je hrvatska Vlada  u svom programu rada predvidjela posebna ulaganja u slabo razvijena područja poput Banovine, Like, Gorskog kotara i Dalmatinske zagore u visini od 2 milijarde kuna, Petir je nakon razornog rekla kako to neće biti dovoljno te je  predložila da se Banovina izdvoji u poseban projekt, što je i prihvaćeno. Radna grupa je izradila program revitalizacije Banovine koji bi trebao uskoro biti usvojen, a kada je riječ o razvoju stočarstva, Petir ističe kako je izrada Strategije razvoja poljoprivrede u završnoj fazi i na temelju nje će se izraditi i Nacionalni strateški plan u okviru Zajedničke poljoprivredne politike u kojem će biti predviđene konkretne mjere za razvoj stočarstva kao i ostvarivanje samodostatnosti i veće konkurentnosti hrvatske poljoprivrede. 

– Ako smo nekada bili samodostatni u proizvodnji mlijeka i mesa, to znači da imamo potencijal, no tu neće biti dovoljan samo novac u iznosu od 5 milijardi eura osiguran za poljoprivredu za slijedećih 7 godina već je potrebno raditi na genetici i razvijati domaće stočarstvo, otkloniti administrativne prepreke, povezati proizvođače i otkupljivače, te osigurati tržište kroz kratke lance opskrbe hranom kako bi hrana stigla u što kraćem roku od polja do stola, naglasila je predsjednica Odbora za poljoprivredu. Također je rekla kako se kroz novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu predlaže stočarima dati prednost kod dodjele poljoprivrednog zemljišta jer je bez zemljišta gotovo nemoguće razvijati stočarstvo. Isto tako je dodala je kako je kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osiguran novac za uvođenje širokopojasnog interneta, digitalnu transformaciju poljoprivrede te komasaciju te kako je u tijeku natječaj  za tip operacije 5.2.1. za obnova poljoprivrednog zemljišta  i proizvodnog potencijala u vrijednosti od 120 milijuna kuna na koji se mogu javiti poljoprivredna gospodarstva stradala u potresu.