Petir sudjelovala na predstavljanju Programa ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji

Zagreb – Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir sudjelovala je na predstavljanju Programa razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030. godine.

Program su predstavili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković te najavili pomoć OPG-ovima od 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Kako je naglašeno tri su glavna cilja Programa: da sve poljoprivredne površine u Zagrebačkoj županiji budu do 2030. pod ekološkim uzgojem, zatim da se u javne ustanove, posebice odgojno obrazovne i zdravstvene uvede konzumacija organske ekološki proizvedene hrane te da u razvoju turističke ponude svi ugostiteljski objekti i OPG-i u svojoj ponudi imaju ekološke jelovnike.

- Imamo više od 14.000 OPG-ova, a drugi smo u Hrvatskoj prema nositeljima OPG-ova koji su mlađi od 40 godina. Ovo je program kojim želimo Zagrebačku županiju pretvoriti u vodeću zelenu županiju u Hrvatskoj. Mislim da za to imamo sve uvjete, a program daje mjere i uvjete kako do toga doći. Vjerujem da će do 2030. godine Zagrebačka županija biti vodeća u ekološkoj proizvodnji hrane, ali i razvoju pametnih sela, rekao je župan Kožić.

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir naglasila kako su i ova inicijativa i program u skladu s novim trendovima i Zajedničkom poljoprivrednom politikom Europske unije.

- Zagrebačka županija uvijek je bila vodeća kada je riječ o inovativnim rješenjima u poljoprivredi, stvaranju robnih marki i stvaranju modela od polja do stola te prodaji domaćih proizvoda na kućnom pragu. Sada i kroz ovaj model razvoja ekološke poljoprivrede pokazuje u kojem pravcu bismo trebali ići. Mala smo zemlja s dobro očuvanim okolišem i zabranom uzgoja GMO-a, pa tako imamo izvrsne šanse za proizvodnju hrane na tradicionalan način koji će doprinijeti održivom razvoju, dati dodanu vrijednost poljoprivrednim proizvodima i osigurati tržište, poručila je Petir.