Petir i Mor razgovarali o unaprjeđenju bilateralnih odnosa na području poljoprivrede

Zagreb - Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir primila je u četvrtak  veleposlanika Države Izraela u Republici Hrvatskoj Ilana Mora.

Glavne teme razgovora bile su vezane uz unaprjeđenje bilateralnih odnosa Hrvatske i Izraela u sektoru poljoprivrede, navodnjavanja, trgovinske razmjene poljoprivredno prehrambenih proizvoda te jačanje suradnje u razmjeni dobrih praksi i iskustava u ovom polju. 

Veleposlanik Mor govorio je o iskustvima koja Izrael ima u primjeni visokorazvijenih tehnologija i znanja u upravljanju poljoprivrednom proizvodnjom, a koja su usko vezana uz ekonomično iskorištavanje resursa, prvenstveno vode, a posredno i uz zaštitu prirode i okoliša. Ova znanja Izrael je voljan podijeliti s hrvatskim poljoprivrednicima s ciljem podizanja stupnja produktivnosti hrvatske poljoprivrede, te je u tom smislu već uspostavljena suradnja na projektu navodnjavanja u Virovitičko-podravskoj županiji, a izraelska strana zainteresirana je za takav vid suradnje i u drugim županijama. 

Hrvatska trenutno navodnjava oko 2.5 posto obradivih poljoprivrednih površina. U ovom programskom razdoblju sustavi se financiraju iz Programa ruralnog razvoja (17 projekata navodnjavanja na površini od 7 000 hektara, u vrijednosti od gotovo 670 milijuna kuna), dok je u nacrtu Strategije razvoja poljoprivrede do 2030. godine planirano pod navodnjavanje staviti još 25.000 ha. Poznato je i da je Država Izrael lider u svijetu u primjeni know-how poljoprivredne proizvodnje -  stakleničke proizvodnja i pripadajuće opreme, plantažnog maslinarstva i proizvodnje citrusa, za što su zainteresirani predstavnici hrvatskog proizvođačkog sektora.

Petir je istaknula kako je šećer glavni hrvatski izvozni proizvod te je predložila veleposlaniku Moru da se otvori prostor za snažniji izvoz hrvatskog šećera u Izrael, što je veleposlanik obećao podržati. Marijana Petir također je istaknula da Hrvatska još uvijek ne može izvoziti meso i proizvode od mesa u Izrael te da već dugi niz godina s njima pregovaramo o mogućnosti izvoza goveda i mesa goveda. Zamolila je veleposlanika Mora za detaljnije informacije o koracima koje je potrebno poduzeti kako bi se uklonile prepreke u tom segmentu.

Veleposlanik Mor izvijestio je zastupnicu Petir da je tijekom jučerašnjeg dana izraelska strana uputila hrvatskoj strani dodatni upitnik vezan uz odobravanje izvoza goveda i mesa goveda iz Hrvatske u Izrael, te je izrazio nadu u skoro započinjanje postupka odobrenja istoga. Prostor postoji, a Izrael je otvoren za svaku vrstu suradnje, pa tako i u prepoznavanju poljoprivrednih proizvoda koji mogu biti predmetom vanjskotrgovinske razmjene. 

Zaključno su se obje strane usuglasile kako dobri i prijateljski odnosi između dviju zemalja imaju visoki potencijal daljnjeg razvoja i unaprjeđenja na kojemu je potrebno raditi u budućnosti, kako na parlamentarnoj razini, tako i kroz suradnju gospodarskih subjekata.