Pavić održao sastanak s njemačkim veleposlanikom Klinkeom

Zagreb – Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić održao je u srijedu sastanak s veleposlanikom Savezne Republike Njemačke Robertom Klinkeom. Sugovornici su se složili da su odnosi dviju država prijateljski i sadržajni, posebno u svijetlu bliske suradnje tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije. Predsjednik Odbora Pavić čestitao je Njemačkoj na postizanju dogovora o budućoj financijskoj omotnici tijekom njihovog predsjedanja Vijećem EU-a. 

-Iako je učinjen velik iskorak dogovorom o višegodišnjem financijskom okviru i programu „EU sljedeće generacije“, sada nam predstoji izazovna procedura u Europskom parlamentu i proces programiranja u državama članicama, rekao je Klinke.

Govoreći o nacionalnom programiranju Pavić je naglasio kako je tu posebno važna uloga nacionalnih parlamenata. -Hrvatski sabor i njegova radna tijela aktivno su uključena u ove procese, rekao je Pavić i istaknuo kako će djelovati u cilju uspostavljanja što efikasnijeg institucionalnog okvira i bolje suradnje, kako s Europskim parlamentom tako i s parlamentima država članica. 

Govoreći o važnosti različitih programa Europske unije u razgovoru je posebno izdvojen Europski savez za baterije (European Battery Alliance - EBA) koji podupiru obje države, a iznimno je važan kako gospodarski tako i u postizanju ciljeva Europskog zelenog plana. 

Pavić i Klinke u nastavku su razgovarali o predstojećim parlamentarnim video konferencijama u okviru njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a te hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju.