Parlamentarna skupština Vijeća Europe odlučila suspendirati glasačka prava izaslanstva Ruske Federacije

Strasbourg - Nakon jučerašnje dugotrajne rasprave u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe o nedavnim događanjima u Ukrajini, parlamentarci su usvojili rezoluciju kojom su snažno osudili potvrđivanje aneksije Krima od Parlamenta Ruske Federacije te opravdanje korištenja vojnih snaga u tu svrhu. 

Naglašeno je kako je ovdje riječ o jasnim povredama međunarodnog prava, uključujući Povelju Ujedinjenih naroda, OESS-ova Helsinškog ugovora te temeljnih načela Vijeća Europe. Takozvani referendum održan na Krimu 16. ožujka 2014. godine smatra se neustavnim i prema ukrajinskom i prema krimskom ustavu.

PSVE je ujedno potvrdila svoju snažnu podršku neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i legitimitetu nove vlasti u Kijevu i radu ukrajinskog parlamenta. Parlamentarci su kazali kako je promjena vlasti u Kijevu "otvorila prozor" prema razvoju demokracije u Ukrajini te su pozvali Verhovnu radu da što prije usvoji sve potrebne zakonske promjene koje su nužne za uspostavljane bolje ravnoteže u obnašanju vlasti i usklađivanje sa standardima Vijeća Europe. 

Na kraju su parlamentarci iskazali veliku zabrinutost zbog gomilanja velikog broja ruskih vojnih formacija na granici Ukrajine, što može biti naznaka da Ruska Federacija razmatra daljnju neizazvanu agresiju na ukrajinski teritorij. Na kraju teksta rezolucije PSVE preporučuje da potpisnici Budimpeštanskog sporazuma, kao i sve druge relevantne europske države, razmotre mogućnost svojevrsnih sigurnosnih sporazuma kako bi se osigurala neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Članovi hrvatskoga izaslanstva podržali su rezoluciju.

Danas je na dnevnom redu bila rasprava o rezoluciji kojom je predložena suspenzija prethodno odobrenih vjerodajnica izaslanstva Ruske Federacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Dok je velik broj parlamentaraca raspravljao o toj temi, članovi ruskog izaslanstva napustili su plenarnu dvoranu. 

Nakon brojnih amandmana i dugotrajne rasprave, tijekom koje su neki zastupnici bili prilično oštri u svojim stavovima i tražili potpunu suspenziju članstva Ruske Federacije iz PSVE-a, prije svega zbog eklatantnog kršenja međunarodnog prava i aneksije Krima, na kraju je odlučeno da će se izaslanstvu Ruske Federacije do kraja godine suspendirati glasačka prava, da neće moći biti članovi Biroa, Predsjedničkog odbora i Stalnog odbora PSVE-a te da neće imati pravo sudjelovanja u misijama promatranja izbora PSVE-a. 
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove