PAM i UNOCT raspravljali o izazovima nakon gubitka teritorija i novim metodama djelovanja ISIL-a

Zagreb – Parlamentarna skupština Mediterana (PAM) i Ured za borbu protiv terorizma UN-a (UNOCT) organizirali su u ponedjeljak videokonferenciju s temom „Izazovi nakon gubitka teritorija i nove metode djelovanja ISIL-a“.

Na sastanku su sudjelovale voditeljica i članice Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PAM-u Ljubica Maksimčuk, Anita Pocrnić-Radošević i Danica Baričević.

Sudionici sastanka, parlamentarci i brojni stručnjaci, imali su priliku razmijeniti mišljenja o terorizmu kao trajnoj prijetnji u mediteranskoj regiji te o alarmantnim trendovima koji nastavljaju ugrožavati kolektivnu sigurnost.

Unatoč teritorijalnom porazu Islamske države ostala su brojna pitanja koja i dalje predstavljaju neriješeni sigurnosni izazov, a tiču se velikog broja ljudi povezanih s ISIL-om i drugim terorističkim skupinama, od kojih su većina žene i djeca za koje treba osigurati poseban pristup.

Problem predstavljaju i osobe osuđene za zločine povezane s terorizmom i njihova reintegracija u društvo nakon odsluženja kazne, kao i potreba procjene učinkovitosti nacionalnog zakonodavstva vezanog uz terorizam, važnost provedbe programa deradikalizacije i procjene prijetnje recidiva.

Parlamentarci su se složili kako brojni navedeni izazovi zabrinjavaju cijelu mediteransku regiju i zahtijevaju pojačani napor međunarodne suradnje u rješavanju ovog fenomena.

Ujedno su predstavljene dobre prakse u regionalnoj suradnji i jačanju napora u borbi protiv terorizma te mogući pristupi rješavanju izazova povezanih s novim metodama djelovanja ISIL-a u mediteranskoj regiji.

Sudionici sastanka naglasili su kako borba protiv terorizma u kontekstu složenih uvjeta nastalih tijekom pandemije Covida-19 mora ostati visoki prioritet za međunarodnu zajednicu i parlamente država članica Parlamentarne skupštine Mediterana.

Tijekom sastanka su PAM i UNOCT potpisali Sporazum o razumijevanju s ciljem daljnjeg jačanja međusobne suradnje. Sporazum pruža okvir za poticanje angažmana parlamentaraca iz mediteranske regije u provedbi Globalne strategije za borbu protiv terorizma Ujedinjenih naroda i relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.