Osuda skupa "Hrvatskog domobrana" u Zadru

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks je povodom skupa udruge «Hrvatski domobran» održanom jučer u Zadru, najoštrije osudio isticanje odora, znakovlja i simbola ustaškog pokreta.
 
«Nedopustivo je da se danas, nakon više od pola stoljeća, pojavljuju pojedine skupine koje, koristeći javne skupove kao poligon, prizivaju mračna vremena prošlosti koja su jednodušno osuđena od cijelog demokratskog svijeta. 
Ustav Republike Hrvatske u svojim izvorišnim osnovama eksplicite sadržava antifašističku opredijeljenost hrvatskog naroda za vrijeme drugog svjetskog rata nasuprot fašizmu i ustaškom pokretu.
 
S indignacijom najodlučnije odbacujem povezivanje i analogiju u bilo kakvom obliku između Domovinskog rata i ustaškog pokreta. Samostalna i neovisna demokratska Hrvatska izrasla je iz Domovinskog rata koji je bio legalan i legitiman, to je bio isključivo rat obrambenog karaktera koji je vodila međunarodno priznata država. Domovinski rat nema i ne može imati apsolutno nikakve poveznice s jednim totalitarističkim i nedemokratskim pokretom kakav je bio ustaški.«

Autor: Ured predsjednika Sabora