Održana zajednička sjednica triju odbora o razvoju akademskog sporta u Hrvatskoj

Zagreb – Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, Odbor za obitelj, mlade i sport i Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održali su u srijedu zajedničku sjednicu s temom "Razvoj akademskog sporta". 

U radu sjednice, uz predsjednice triju Odbora Vesnu Bedeković, Vesnu Vučemilović, Renatu Sabljar-Dračevac i članove odbora, sudjelovali su predstavnici Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS), Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog studenskog zbora, Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te predstavnici drugih relevantnih institucija. 

Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković podsjetila je uvodno kako se sjednica održava na inicijativu Hrvatskog akademskog sportskog saveza. – Hrvatski sportski akademski savez je jedini nacionalni sportski savez za studentski sport na razini Republike Hrvatske, a cilj programa HASS-a je da studenti mogu nastaviti sa svojim sportskim razvojem i tijekom studiranja, kazala je Bedeković, istaknuvši kako sport podiže kvalitetu življenja te je također i važan dio imidža visokoškolskih institucija u RH. 

- Sportska tradicija u Hrvatskoj je jedan od bitnih čimbenika socijalizacije naših mladih generacija te je studente važno poticati na bavljenje sportom, osvješćivati važnost bavljenja njime i razvijati sportski natjecateljski duh. Sport je izuzetno važan, ne samo u očuvanju tjelesnog, nego i mentalnog zdravlja, ali i u borbi protiv ovisnosti s kojima se danas mladi suočavaju, posebno je naglasila Bedeković. 

Vesna Vučemilović, predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport podsjetila je na tri tematske sjednice Odbora koje su održane na inicijativu Hrvatskog olimpijskog odbora, a bile su posvećene nasilju u sportu, sportskoj infrastrukturi te volonterima u sportu. – Uspostavili smo odličnu suradnju sa svim krovnim sportskim udruženjima, akademskom zajednicom i relevantnim dionicima u sportu, kazala je Vučemilović. Posebno zabrinjavajućim ocijenila je rezultate istraživanja o velikom postotku pretilosti kod djece, kao i podatke da je na europskoj razini 35 posto djece manje uključeno u sportske aktivnosti nego prije pandemije koronavirusa. Pozitivnim je ocijenila što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja prihvatilo prijedlog Odbora da se profesori kineziologije vrate u niže razrede osnovne škole. 

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac istaknula je kako Odbor kojim predsjeda, između ostaloga, promiče zdrave stilove života te su i tome bile posvećene neke tematske sjednice. Pohvalila je projekt Hrvatskog sportskog akademskog Saveza - UniSport Health, te istaknula važnost tog programa za studente koji će "zdrave navike koje će steći tijekom akademskog obrazovanja provoditi dalje kroz život". 

Glavni tajnik Hrvatskoga akademskog sportskog saveza Nikola Vincetić ukratko je predstavio Savez, kao i njegove ključne projekte i aktivnosti. – Hrvatski akademski sportski savez je krovna organizacija sveučilišnog sporta, a promiče i skrbi o sportu na visokim učilištima i predstavlja ga i u međunarodnim okvirima, kazao je Vincetić. Podsjetio je kako je HASS jedan od pet krovnih sportskih udruženja u RH, a to su i Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor, Hrvatski sportski savez gluhih i Hrvatski školski sportski savez. 

- HASS organizira i promovira akademski sport kroz UniSport nacionalna akademska prvenstva, potiče rekreaciju i zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje kroz UniSportHealth programe, predstavlja Hrvatsku na velikim međunarodnim sportskim manifestacijima, Europskim sveučilišnim igrama, Svjetskim sveučilišnim prvenstvima i kupovima itd., a razvija i jača odnose s nacionalnim sportskim savezima i sudjeluje kao partner u sportsko edukativnim programima, objasnio je Vincetić. 

Predstavio je i kandidaturu Sveučilišta u Splitu za domaćina Europskih sveučilišnih igara 2028., koje su jedan od najvećih sportskih događaja u Europi na razini sveučilišta, a može imati kratkoročno i dugoročno pozitivan učinak na društvo, na studentski status, infrastrukturu i pozitivni reputacijski učinak. - HASS se angažira i u rješavanju pitanja studenata sportaša, dualne karijere, razvoju studentske sportske infrastrukture i dr., dodao je Vincetić. - Cilj nam je potaknuti što više studenata na spajanje sporta s iskustvom studiranja te im osigurati mogućnost za natjecanjem na najvišoj akademskoj razini kako bi tijekom studija mogli nastaviti sa svojim sportskim razvojem, razvojem zdravih životnih stilova, brigom o zdravoj prehranu itd., jer se kroz sport mladi čovjek može izgraditi da bude uspješan i u poslu i privatnom životu, istaknuo je Vincetić.  

Načelnik Sektora za razvoj i natjecateljski sport Ministarstva turizma i sporta Darko Vučić dao je prikaz zakonodavnog okvira i izdvajanja iz Državnog proračuna za sport, pa tako i HASS. Posebno je istaknuo kako se od 2016. do danas značajno povećalo financiranje iz Državnog proračuna za sport što je potaknulo njegov razvoj i utjecalo na inovativniji model upravljanja u sustavu sporta. Kazao je kako će Ministarstvo i dalje podržavati razvoj sporta i financiranje značajnih projekata koji se tiču sportske infrastrukture, važne projekte poput velikih sportskih manifestacija, programe lokalnog sporta, itd. Osvrnuo se i na kategorizaciju sportova, odnosno rang listu sportova u Hrvatskoj koja je uspostavljena sukladno razvijenosti sportova utemeljenoj na kriterijima masovnosti, postignutih rezultata, tradiciji i drugim kriterijima. 

Iz Hrvatskog studentskog zbora obratio se Jerko Šarić, zamjenik predsjednika, koji je potvrdio da je UniSport Hrvatska HASS-a prepoznatljiv studentima na razini cijele Hrvatske, a među problemima istaknuo je problem studenata sportaša i dualnih karijera. – Problem postoji kod upisa na fakultete jer nisu svi studijski programi prilagođeni njihovim sportskim obavezama i ponekad se ne mogu nastaviti baviti i sportom i akademskim obrazovanjem, kazao je Šarić. Istaknuo je da Hrvatski studentski zbor podržava UniSport Health program.

Karla Milinović iz Hrvatskog olimpijskog odbora istaknula je da HOO i Hrvatska olimpijska akademija pružaju institucionalnu podršku akademskom sportu kroz potpisani sporazum o suradnji s Hrvatskim akademskim sportskim savezom. - Od strateške važnosti je i projekt dualne karijere sportaša, pa tako imamo niz inicijativa i partnerstva s akademskom i sportskom zajednicom kako bi se sportašima pružila podrška da se što dulje zadrže u natjecateljskom dijelu karijere, ali i da im se pruži i podrška u obrazovanju, kazala je. Osvrnula se i na sustav volonterizma u sportu koji je isto važan, na obuku voditelja volontera, cjeloživotno obrazovanje, te je istaknula aktivnosti HOO na promociji fer pleya i ravnopravnosti spolova u sportu. 

Prim dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo osvrnuo se na zdravstveni aspekt bavljenja sportom te općenito na važnost tjelesne aktivnosti za zdravlje. - Tjelesna neaktivnost, uz pušenje i nepravilnu prehranu, jedan je od tri najvažnija čimbenika za razvoj nezaraznih kroničnih bolesti, kazao je Capak. – Tu je potreban interdisciplinaran pristup koji je HZJZ i uveo pod nazivom zdravstvena kineziologija, a u tu edukaciju se uključuju medicinski stručnjaci, kineziolozi i ljudi na razini lokalne samouprave na području sporta.

- Naši epidemiološki podaci o tjelesnoj aktivnosti nisu dobri, veliki postotak odraslog stanovništva je neaktivno, a preporuka je WHO-a je bavljenje tjelesnom aktivnošću pola sata dnevno, upozorio je Capak. - U javnom zdravstvu se moramo malo preorijentirati te u strateške planove uvesti tjelesnu aktivnost kao mjeru prevencije nezaraznih kroničnih bolesti, s čime smo već i krenuli, kazao je. 

Tijekom rasprave, zastupnici i drugi sudionici sjednice složili su se kako je važno kontinuirano raditi na promociji sporta i zdravih načina života te više ulagati u rekreacijski sport, od najmlađe do studentske dobi. Iznesen je i prijedlog da se tjelesna kultura uvede kao obavezan predmet na prve dvije godine fakulteta. 

Na kraju sjednice, još je jednom ponovljena podrška naporima Hrvatskog akademskog sportskog saveza na promociji sporta među studentskom populacijom i ostalim aktivnostima.