Održana videokonferencija o utjecaju koronavirusa na najranjivije skupine i zaštiti socijalnih prava u organizaciji pučke pravobraniteljice

Zagreb - Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac sudjelovala je u utorak na videokonferenciji "Utjecaj koronavirusa na najranjivije – kako zaštititi socijalna prava?" koju je organizirala pučka pravobraniteljica u povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Kako je istaknuto u raspravi o utjecaju koronavirusa na socijalna prava građana, ova kriza još je više produbila postojeće nejednakosti u društvu, a ranjive skupine postale su još ranjivije, što nije samo hrvatsko već globalno iskustvo. Sudionici su posebno upozorili na činjenicu da su socijalne usluge u brojnim područjima nedostupne, kako izdvajanja za socijalne naknade ne odgovaraju stvarnim potrebama te da su djelatnici u sustavu preopterećeni. Tijekom rasprave je zaključeno kako osiguranje podrške najranjivijim članovima našeg društva nije trošak, već ulaganje u suzbijanje siromaštva i nejednakosti uz napomenu da sve takve mjere moraju biti ciljane.

U raspravi se moglo čuti kako će pandemija koronavirusa zasigurno imati dugotrajne posljedice na ekonomska i socijalna prava građana, a u najvećoj bi ih mjeri mogli osjetiti upravo oni najranjiviji. Naglašeno je i kako osobe koje žive u siromaštvu ili su u povećanom riziku od siromaštva češće imaju zdravstvene komplikacije, žive u neadekvatnim uvjetima te im nerijetko nedostaju resursi kako bi mogli ostati kod kuće ili slijediti sve zdravstvene i higijenske preporuke. Također je upozoreno na činjenicu kako slabo plaćeni poslovi prisiljavaju građane na izbor između rizika po zdravlje ili gubitka prihoda, a upravo su to, kako je rečeno, razlozi zbog kojih je, uz osiguranje gospodarske aktivnosti, važno i najranjivijim članovima našeg društva osigurati pravodobnu i ciljanu potporu kao odgovor na posljedice pandemije.

Ovu, prvu u nizu online rasprava pod nazivom "Kava za ljudska prava" Ured pučke pravobraniteljice Vidović organizirao je kako bi građani, stručnjaci i nadležne institucije imali priliku da na otvoren, konstruktivan i uključiv način razgovaraju o problemima ljudskih prava i načinima njihova rješavanja.