Održana tematska sjednica Odbora za obranu o ulozi obrambene industrije u funkciji razvoja domaće proizvodnje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj

Varaždin - Odbor za obranu održao je u četvrtak tematsku sjednicu „Uloga obrambene industrije u funkciji razvoja sjeverozapadne Hrvatske“, na poziv župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka. Uz predsjednika Odbora za obranu Franka Vidovića, članove Odbora i varaždinskog župana, na sjednici su sudjelovali i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković i predstavnik Ministarstva obrane Ivica Grebenar.

Vidović je izrazio zadovoljstvo prilikom da Odbor za obranu održi  tematsku sjednicu u županiji koja je, kako je istaknuo, bila i još uvijek je, predvodnica napretka, uređenosti i razvoja te kao takva predstavlja primjer razvoja i za ostale dijelove Hrvatske. – Varaždin je važnu ulogu imao i u Domovinskom ratu u kojem je ustrojena čuvena 7. gardijska brigada „Pume“ koja je tijekom rata, donijela prevagu u najznačajnijim bitkama u Domovinskom ratu, rekao je Vidović.

Kako je rečeno tijekom proteklog razdoblja Hrvatska vojska se postepeno razvijala i unaprjeđivala ojačavajući svoje obrambene sposobnosti kako bi mogla odgovoriti na suvremene izazove i kako bi hrvatski građani mogli računati na njezinu zaštitu u ključnim trenucima. Također je istaknuto kako se upravo na području sjeverozapadne Hrvatske nalaze proizvodni pogoni značajnog broja tvrtki važnih za obrambeni sektor, koje zahvaljujući postignutim visokim standardima i normama ostvaruju suradnju s hrvatskim institucijama.

Župan Stričak je naglasio kako Varaždinska županija bilježi svega tri posto nezaposlenog stanovništva te kako je industrijska proizvodnja dostigla razinu od 95 posto  proizvodnje iz pred pandemijskog razdoblja. –Na ovom prostoru razvijena je i obrambena industrija koja značajno doprinosi razvoju cjelokupnog gospodarstva, istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Tijekom rasprave sudionici su ocijenili kako ulaganje u obranu i razvoj obrambene industrije ne treba promatrati kao trošak, već kao investiciju u stabilnost i sigurnost Hrvatske. U tom pogledu pozitivno je ocijenjena inicijativa održavanja tematske sjednice izvan Sabora na terenu čime je članovima Odbora omogućeno da se izravno upoznaju s prilikama i izazovima s kojima se susreću hrvatski poduzetnici.

U okviru tematske sjednice sudionici su posjetili proizvodne pogone tvrtke Varteks koja, između ostalog, izrađuje uniforme za hrvatsku vojsku i tvrtke Šestan-Busch koja proizvodi vojnu opremu za osobnu zaštitu među kojima primarno zaštitne kacige.