Održana tematska sjednica o utjecaju mjera aktivne politike zapošljavanja na zapošljivost i život mladih

Zagreb – Saborski Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo u suradnji sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske, Maticom hrvatskih sindikata te Mrežom mladih Hrvatske održao je u utorak tematsku sjednicu o utjecaju mjera aktivne politike zapošljavanja na zapošljivost i život mladih u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Mirando Mrsić u raspravi je istaknuo kako su izmjene Zakona o poticanju zapošljavanja, kojima se dob za korištenje mjere stručnog osposobljavanja ograničava do tridesete godine života, doprinijele diskriminaciji osoba koje su završile školovanje u kasnijoj životnoj dobi, s čime se složio i predstavnik Mreže mladih Hrvatske Marin Živković.

Državni tajnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava Marko Pavić upoznao je Odbor s preostalim mjerama iz paketa mjera aktivne politike zapošljavanja koje su dostupne mladima, naglasivši kako mjera samozapošljavanja daje najbolje rezultate. Predstavnica Matice hrvatskih sindikata Lucija Barjašić Špiler i predstavnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Miličević Pezelj istaknule su veliki problem nezaposlenosti u Hrvatskoj, nisku cijenu rada te nužnost promicanja pripravništva kao prvog zaposlenja osobe u zanimanju za koje se školovala.

Zajednička je ocjena sudionika tematske sjednice kako je između tržišta rada i obrazovanja nužna sinergija koja već godinama izostaje te kako je potrebno značajno osnažiti pripravništvo.

Autor: Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo