Održana tematska sjednica o pet scenarija za budućnost Europske unije

Zagreb – U Hrvatskom saboru je u organizaciji Odbora za europske poslove održana tematska sjednica s temom "Pet scenarija za budućnost Europske unije". Bijelu knjigu o budućnosti Europe, koju je Europska komisija objavila 1. ožujka 2017. kao doprinos procesu političkog promišljanja dvadeset i sedam šefova država ili vlada, okupljenima je predstavio povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica.

U Bijeloj knjizi navodi se pet scenarija od kojih svaki nudi uvid u moguće stanje Unije do 2025. godine, ovisno o tome što će Europa odabrati. Povjerenik Mimica istaknuo je kako se navedenih pet scenarija međusobno ne isključuju te pozvao države članice da s ciljem odabira najboljeg modela uključe što veći broj dionika u otvorenu javnu raspravu. 

Potreba vraćanja Europe građanima bila je misao vodilja današnje rasprave, pri čemu su se zastupnici u Hrvatskome saboru i Europskome parlamentu,  gospodarstvenici, predstavnici sindikata i civilnog društva složili da je Hrvatska snažno opredijeljena za europski put. Istaknute su prednosti jedinstvenog tržišta te mobilnosti ljudi i kapitala, ali je skrenuta pozornost na potrebu jačanja stupa socijalnih prava u Uniji.  

U završnoj riječi povjerenik Mimica naglasio je kako svaka država članica mora utvrditi razinu suverenosti koju želi zadržati u okviru opredjeljenja za neki od odabranih scenarija, pritom vodeći računa o očuvanju svojih nacionalnih interesa. 

Sudionici tematske sjednice zaključili su da su zastupnici kao izravni predstavnici građana pozvani da u hrvatskoj javnosti pokrenu raspravu s ciljem pravodobnog i jasnog informiranja građana te  predstavljanja pozitivnih učinaka svih predloženih rješenja.  

Autor: Odbor za europske poslove